ua en ru

Кубів допускає продаж російським банкам кредитних портфелів українських банків у Криму

Голова Національного банку України Степан Кубів допускає продаж російським банкам кредитних портфелів українських банків у Криму.

Голова Національного банку України Степан Кубів допускає продаж російським банкам кредитних портфелів українських банків у Криму. Про це Кубів повідомив журналістам у Києві, передає кореспондент РБК-Україна.

Зокрема, відповідаючи на питання про те, чи будуть продаватися кредитні портфелі українських банків у Криму російським банкам та чи може НБУ дозволити українським банкам для подальшої діяльності в Криму отримати ліцензію від російського Центробанку, Кубів повідомив, що законодавство України дозволяє це.

"Це ви сказали, і це має право на життя. Я цього не сказав. Насамперед, нам треба збалансувати активи і пасиви, тому що якщо цього немає, то хтось програє. Друге - законодавство України щодо формування співпраці з резидентом абсолютно дозволяє продавати, приєднуватися, може отримувати ліцензію, забирати ліцензію. Це процес, але тут є дві площини: перша законодавча, друге - це справи комерційних банків", - розповів Кубів.

За його словами, зараз працює комісія НБУ щодо врегулювання питань з банками в Криму.

"На рівні НБУ створена комісія, яку очолює Богдан Лукасевич, член правління, головний бухгалтер, яка чітко сьогодні проводить не тільки моніторинг, а проводить інвентаризацію і принцип врегулювання даного питання на законодавчому рівні України. На жаль, заяви, які виходять від політиків щодо націоналізації в Криму, вносять деструктив. Кілька днів тому відбулася розмова з представниками російських банків, які є на українському ринку. Є згадувана платформа і перші кроки, як ми їх бачимо, і ця платформа буде проведена згідно чинного законодавства і буде проведена на фінансово-економічній основі", - сказав Кубів.

За його словами, ситуацію з банками в Криму треба вирішити на трьох рівнях.

"Є три діапазони роботи. Перший діапазон - це те, що у нас є регіональне або кримське відділення НБУ, є банківський університет, є навчальна база, є приміщення по забезпеченню інкасаційного процесу. Другий рівень - це є філії та відділення державних банків. Це найбільше "Ощадбанку" - близько 300, "Укрексімбанку" та "Укргазбанку". Третій рівень - це комерційні банки, де найбільше відділень має "Приватбанк" - понад 300. У Криму є 1020 відділень, присутні 53 банку і присутні 11 балансових філій", - пояснив Кубів.