ua en ru

КСУ завтра розпочне розглядати закон про референдум

КСУ завтра розпочне розглядати закон про референдум Фото: КСУ

З клопотанням про перевірку цього закону на конституційність звернулися 57 народних депутатів

Конституційний суд України (КСУ) завтра, 24 березня, у формі усного слухання розпочне розгляд справи за поданням 57 народних депутатів щодо відповідності Конституції закону України "Про всеукраїнський референдум". Про це йдеться в повідомленні прес-служби КСУ.

"Суб'єкт права на конституційне подання 57 народних депутатів України - звернувся до Конституційного суду України з клопотанням розглянути питання щодо відповідності Конституції України (конституційності) окремих положень, так і в цілому закону України "Про всеукраїнський референдум" від 6 листопада 2012 року № 5475-VI", - йдеться в повідомленні.

На думку нардепів, Верховна Рада України під час прийняття закону перевищила свої повноваження, оскільки "звичайним законом" встановила новий порядок зміни Конституції, так і безпосередньо саму процедуру її прийняття, яка не передбачена в чинній Конституції.

Суб'єкт права на конституційне подання вважає, що Рада, приймаючи закон у цілому, порушила встановлену Конституцією України процедуру розгляду та прийняття законів.

Нагадаємо, Конституційний суд України у своєму рішенні щодо тлумачення положення ст. 155 Конституції "на наступній черговій сесії Ради" залишив за Верховною Радою право встановлювати терміни ухвалення змін до Конституції.