ua en ru

КСУ отримав запит ЦВК щодо можливості йти у Президенти з непогашеною судимістю

До Конституційного суду України (КСУ) 10 січня 2014 р. надійшло конституційне подання Центральної виборчої комісії (ЦВК) щодо офіційного тлумачення положень Конституції України

До Конституційного суду України (КСУ) 10 січня 2014 р. надійшло конституційне подання Центральної виборчої комісії (ЦВК) щодо офіційного тлумачення положень п. 20 ч. 1 ст.і 92, чч. 2 та 6 ст. 103 Конституції України, ч. 4 ст. 9 закону України "Про вибори Президента України". Про це повідомляє прес-служба КСУ.

Згідно з регламентом Конституційного суду України, конституційне подання передано на вивчення в секретаріат суду.

Нагадаємо, раніше ЦВК звернулася до КСУ за офіційним роз'ясненням щодо можливості балотуватися на пост Президента країни громадянам з непогашеною судимістю. Таке рішення було прийнято на засіданні ЦВК у четвер, 9 січня.

ЦВК просить КСУ розглянути протиріччя, які можливі в цих нормативних актах, і дати офіційне роз'яснення із приводу того, чи може громадянин України, який має судимість за вчинення умисного злочину, і ця судимість не погашена і не знята, балотуватися на пост Президента.

Раніше про те, що ЦВК слід звернутися до КСУ для роз'яснення можливості участі у виборах Президента кандидата з непогашеною судимістю, заявляли в Комітеті виборців України.

Нагадаємо, партія "Батьківщина" має намір домагатися надання засудженій екс-прем'єр-міністру Юлії Тимошенко права балотуватися на президентських виборах у 2015 р.

Як заявляла у вересні минулого року міністр юстиції Олена Лукаш, можливість балотування на пост глави держави для громадян з непогашеною судимістю виключена.