ua en ru

КСУ почав розгляд подання Денисової щодо закону про Нацполіцію

КСУ почав розгляд подання Денисової щодо закону про Нацполіцію Фото: КСУ (фото из открытых источников)

Денісова вважає неконституційним положення закону "Про Національну поліцію" в частині накопичення біометричних даних затриманих

Конституційний суд України (КСУ) у четвер, 13 вересня, розпочав розгляд подання уповноваженого Верховної ради з прав людини Людмили Денісової щодо частини другої статті 26 закону "Про Національну поліцію". Про це йдеться у повідомленні КСУ.

Йдеться про конституційність збору та накопичення біометричних даних затриманих у базах поліції. Денісова вважає неконституційним положення закону, яке дозволяє накопичувати біометрику, оскільки "під час наповнення баз (банків) даних, визначених у пункті 7 частини першої цієї статті, поліція забезпечує збирання, накопичення мультимедійної інформації (фото, відео-, звукозапис) та біометричних даних (дактилокартки, зразки ДНК)".

Автор клопотання вказує, що відповідно до 26 статті закону Нацполіція наповнює та підтримує в актуальному стані бази даних, які входять до єдиної інформаційної системи Міністерства внутрішніх справ, і відбирає у затриманих за підозрою у вчиненні правопорушень біометричні зразки, а також накопичує фото-і відео- інформацію щодо них.

Йдеться про біометричні дані осіб, затриманих в адміністративному порядку, або згідно з дорученнями органів правопорядку, або в рамках досудового розслідування, а також осіб, які перебувають під адміністративним чи домашнім арештом.

На думку Денісової, це положення закону не відповідає положенням ст. 3, ч. 1, 2 ст. 8 та ч. 1, 2 ст. 32 Конституції у їх взаємозв'язку.

Кім того, омбудсмен зазначає, що в інших законах відсутні захисні положення, "які би обмежували дискредитацію державного органу, забезпечували належний захист від свавільного втручання у право на особисте життя шляхом відібрання і зберігання зразків ДНК, призводить до невідповідності положення, яке надає повноваження вживати відповідні заходи поліції, принципу верховенства права щодо передбачуваності закону.

Відомо, що суддею-доповідачем у даній справі виступає Володимир Мойсик.

Нагадаємо, 12 вересня стало відомо,бщо Конституційний суд України відкрив провадження щодо оскарження омбудсменом закону, який стосується електронного декларування громадських активістів, котрі виствітлюють боротьбу з корупцією.