ua en ru

КС Молдови ухвалив рішення про перерахунок голосів на дострокових парламентських виборах 28 листопада 2010 р

Конституційний суд (КС) Молдови прийняв сьогодні, 10 грудня, рішення про перерахунок голосів, відданих на дострокових парламентських виборах 28 листопада 2010 р.

Як повідомили РБК в суді, таке рішення судді КС ухвалили після розгляду клопотання Партії комуністів Молдови, яка наполягала на повторному підрахунку голосів, оскільки не згодна з озвученими Центральною виборчою комісією (ЦВК) результатами голосування на парламентських виборах у зв'язку з виявленими ними помилками, що мали місце при складанні протоколів, а також при підрахунку голосів виборців. У ПКРМ стверджували, що мали місце такі порушення, як множинне голосування, незабезпечення права на голосування, навмисне псування бюлетенів, на яких чітко видно зроблений виборцем вибір, фальсифікація протоколів виборчих бюро, надмірне число громадян, включених до списків виборців, винесення бюлетенів з приміщень виборчих бюро, підкуп виборців та ін. До клопотання, поданого в ЦВК, Партія комуністів Молдавії доклала близько 200 протоколів, складених з порушеннями, а також скарги і пояснювальні, отримані з місць.

Раніше голова ПКРМ, екс-президент республіки Володимир Воронін заявив, що у Партії комуністів Молдови "через порушень і фальсифікацій, допущених владою на дострокових парламентських виборах, вкрадено до 10% голосів".

Як повідомлялося раніше, за підсумками виборів 28 листопада 2010 р. до парламенту Молдови пройшли чотири партії, при цьому Партія комуністів Молдавії набрала 39,29% голосів, Ліберально-демократична партія Молдови (ЛДПМ) - 29,38%, Демократична партія (ДПМ) - 12,72%, Ліберальна партія (ЛП) - 9,96%. При цьому ПКРМ отримає в 101-місцевому парламенті 42 депутатських мандата, ЛДПМ - 32, ДПМ - 15, ЛП - 12.