ua en ru

У Криму за три роки через політичні переконання загинуло 12 людей, - Климпуш-Цинцадзе

У Криму за три роки через політичні переконання загинуло 12 людей, - Климпуш-Цинцадзе Фото: віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе

З політичною позицією пов'язують зникнення 17 людей, ще 39 арештовані на політичному ґрунті

Станом на 25 лютого 2017 року в анексованому Криму через політичні переконання загинуло 12 осіб. Про це 25 лютого заявила віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе під час виступу на Міжнародному форумі "Крим в умовах окупації: наслідки для України та світу", передає Еспресо.TV.

"Це люди, які постраждали через свої політичні, ідеологічні переконання, через свою належність до кримськотатарського народу, звичку до свободи слова, через те, що вони вирішили залишитися тим, ким були - громадянами України", - заявила Климпуш-Цинцадзе.

Також міністр заявила, що за 3 роки окупації в Криму спостерігаються випадки утиску громадянських прав і свобод. Так, з політичною позицією пов'язують зникнення 17 людей, ще 39 арештовані на політичному грунті.

"За останні 3 роки Крим дійшов майже до повного знищення особистих та громадянських прав і свобод людей. ... Зараз Крим може служити повноцінним довідником порушень і утисків прав і свобод людини. Майже усі відомі методи боротьби зі свободою вже були застосовані і продовжують застосовуватися окупаційною владою", - заявила Климпуш-Цинцадзе.

Міністр підкреслила, що РФ прагне перетворити Крим в "мілітаризовану зону", розміщуючи там свої війська. Крим у результаті перетворюється на "територію страху".

"(Влада РФ, - ред.) вносить проукраїнських активістів до списків терористів, перешкоджає праву на мирні зібрання, переслідує національно-культурні і представницькі органи кримськотатарського народу, визнала Меджліс екстремістською організацією...При цьому окупанти перетворюють Крим на мілітаризовану зону, військову базу", - зазначила Климпуш-Цинцадзе.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що РФ замінить колишніх українських військових льотчиків у Криму росіянами.