ua en ru

У Криму з'явиться третій стільниковий оператор

У Криму з'явиться третій стільниковий оператор Фото ("Ведомости"): мобільний зв'язок у Криму

За даними "Комерсанта", на анексований півострів незабаром увійде "КТК Телеком"

Оператор стільникового зв'язку "КТК Телеком" готується до виходу на ринок анексованого Криму. Про це сьогодні пише "Комерсант".

За даними російського видання, мережа "КТК Телекому", що отримав у грудні минулого року дев`ять 5-річних ліцензій, у тому числі на надання послуг стільникового зв'язку на території Криму і Севастополя, зможе розпочати роботу в регіоні після отримання необхідної номерної ємності.

Наприкінці жовтня "КТК Телеком", згідно з даними реєстру Федерального агентства зв'язку РФ (Росзв'язок), отримав 20 тис. номерів у коді "978" для роботи у Криму.

Про власників "КТК Телекому", що використувує частоти "Астеліту" - бренд Life:), відомо небагато. Гендиректором компанії є колишній менеджер "Вимпелкому" Дмитро Клименко, який, втім, відмовився обговорювати деталі проекту.

Зазначимо, що минулого року джерела "Комерсанта" пов'язували "КТК Телеком" з контрольованим Республікою Татарстан оператором "Таттелеком". "Дочка" цієї компанії, "Елемте-Інвест", збиралася вийти на стільниковий ринок Криму і навіть отримала нумерацію, але в останній момент відмовилася, побоюючись санкцій. Крім того, номерну ємність у Криму отримував "Вимпелком", але згодом компанія також від неї відмовилася. Гендиректор "КТК Телекому" Дмитро Клименко у 2003-2014 рр. працював у "Вимпелкомі", у тому числі протягом 11 місяців 2011 р. був головою "Домінанти" - "дочки" "Вимпелкому", на базі якої оператор хотів розвивати мобільне ТБ у стандарті DVB-H, випливає з інформації зі сторінки Клименка в мережі LinkedIn. У якості останнього місця його роботи вказано GS Group - з липня 2014 р. по квітень 2015 р. він був керівником проектного відділу департаменту зарубіжних мовних проектів.

Водночас голова комітету "Держради Криму" з інформаційної політики та зв'язку Сергій Шувайніков зізнався, що "краєм вуха" чув інформацію про плани щодо початку роботи на півострові третього оператора.

"Але подробиць нам профільне міністерство Радміну не повідомляє, тримає подібну інформацію в секреті", - поскаржився чиновник, додавши, що Крим потребує нових мобільних операторів, адже нинішня якість зв'язку є невисокою і "залишає бажати кращого".

При цьому у "Вимпелкомі" заявили про відсутність планів вести операційну діяльність у даному регіоні. "Вимпелком" не веде і не планує вести операційну діяльність у Криму. Жодних контактів із "КТК Телекомом" у компанії немає", - зазначила прес-секретар мобільного оператора Анна Айбашева.

Нагадаємо, після анексії АРК всі українські оператори були змушені залишити півострів. Зараз у Криму працюють два мобільних оператори - "К-Телеком" (під брендом Win Mobile, належить вірменській "Селл груп ворлдвайд холдинг") та "Інтертелеком" (належить фізособі, надає послуги у стандарті CDMA). Про їх власників, як у випадку із "КТК-Телекомом", відомо небагато.

Абоненти російських стільникових операторів, приїжджаючи до Криму, автоматично перемикаються на мережу "К-Телекому" (який отримав на півострові раніше використовувані "МТС Україна" частоти) і користуються послугами зв'язку за тарифами внутрішньомережевого роумінгу.

Крім того, надавати стільникові послуги у Криму готувалися "Кримтелеком" і "Севастополь Телеком", що належать місцевій владі. За словами директора "Кримтелекома" Володимира Дрозденка, для запуску мережі все готово. "Отримано всі необхідні дозволи та ліцензії у Роскомнагляді, мережу протестовано. Ми чекаємо експертизи електромагнітної сумісності, її отримання - стандартна процедура, яка вимагає часу", - пояснив він. Коментар "Севастополь Телекому" отримати не вдалося.

Раніше також повідомлялося про наміри турецького стільникового оператора Turkcell розпочати роботу у Криму.

Нагадаємо, у вересні стало відомо, що другий стільниковий оператор не може розпочати роботу у Криму через санкції.