ua en ru

Кримськотатарський канал ATR відновив мовлення з Києва

Кримськотатарський канал ATR відновив мовлення з Києва Фото: студія ATR

Жителі Криму зможуть дивитися канал тільки по супутнику

Перший кримськотатарський телеканал України ATR відновлює своє мовлення в Києві. Про це в ході прес-конференції заявив радник міністра інформаційної політики Сергій Костинський, передає кореспондент РБК-Україна.

"Відновлення мовлення телеканалу ATR стало дуже серйозним тестом для України. У дуже складний час ми пройшли цей тест на свободу слова і зараз ми можемо говорити про те, що кримськотатарський народ, нарешті, знову отримав доступ до контенту рідною мовою. Ми можемо говорити про те, що незалежні кримські ЗМІ нарешті на території Криму повертають свої позиції і попит на інформацію з боку кримчан, нарешті, буде задоволено в значно більший обсяг, ніж це було можливо до цього часу. Зі свого боку міністерство докладе всіх зусиль для того, щоб створити всі сприятливі умови для незалежних мовників, і для роботи телеканалу ATR, для того щоб він реалізовував свою редакційну політику як незалежна медіа", - заявив Костинський.

У свою чергу глава Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров повідомив, що власники телеканалу не будуть просити кошти в українського уряду для мовлення телеканалу.

"На жаль, за 23 роки ми не отримували суттєвої допомоги з боку держави,... Ми не будемо просити у держави грошей. Ми будемо звертатися до міжнародних фундациям, до урядів інших країн, виходячи з форс-мажорних обставин. Ми будемо просити допомогу каналу у вигляді грантів на підготовку тих чи інших програм та передач", - сказав Чубаров.

Він також зазначив, що мовлення, як і раніше, буде відбуватися трьома мовами - кримськотатарською, українською і російською.

Власник медіа-холдингу "ART Group" Ленур Іслямов, у свою чергу, повідомив, що контент телеканалу ATR залишиться колишнім, і зазначив, що до роботи будуть залучені, як журналісти, які переїхали з Криму на материкову частину України, так і, по можливості, ті, хто залишився на півострові.

Іслямов також розповів, що для роботи телеканалу були взяті в оренду два приміщення в Києві на вул. Вавілова.

"Це безпечне включення. Ми чудово розуміємо і усвідомлюємо, що ми робимо і для чого ми робимо. Ми не задіяли вихід в Криму, а задіяли вихід звідси. Тут журналісти і редакції у нас є. Монтажну нам надали. Далі будемо шукати можливості для того, щоб це все робити на своєму обладнанні тут", - повідомив Іслямов.

Він також розповів про загублену аудиторії, яка була у телеканалу ATR до його відключення в Криму після анексії півострова.

"4,5 млн нас дивилося всього жителів усієї України - це велика аудиторія. Плюс близько 1,5 млн дивилися в Криму, і це було якраз перед цими подіями (анексією Криму, - ред.). Тобто ми були за рейтингом більше, ніж СТБ, ніж Інтер, 1+1, тому що ми створили той журналістський склад, який дійсно говорив правду", - сказав Іслямов.

ATR відновив мовлення 17 червня близько 20:30. Оскільки канал веде мовлення з Києва, кримські глядачі можуть дивитися ATR тільки по супутнику.

Відзначимо, також відновив мовлення дитячий кримськотатарський телеканал "Лялі".

Нагадаємо, з 1 квітня телеканал ATR припинив мовлення. До кінця березня йому так і не вдалося зареєструватися в якості ЗМІ згідно російському законодавству.