ua en ru

Кримськотатарський алфавіт перевели на латиницю

Кримськотатарський алфавіт перевели на латиницю Фото: кримськотатарський алфавіт переведуть на латиницю (Віталій Носач, РБК-Україна)

Кабінет міністрів України схвалив постанову "Про затвердження алфавіту кримськотатарської мови на основі латинської графіки". Латинська версія кримськотатарської абетки складатиметься з 31 букви.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на засідання уряду 22 вересня, яке транслювалося на Youtube.

Як зазначається в пояснювальній записці, базою проекту акта є рішення Курултаю кримськотатарського народу 1991-1993 років.

"Він підтримується Меджлісом кримськотатарського народу, вченими НАН України та освітянами-практиками. Затвердження алфавіту на основі латинської графіки у найкоротший термін також підтримує абсолютна більшість кримськотатарських мовознавців, викладачів закладів дошкільної, загальної середньої та вищої освіти, видавців", - йдеться в документі.

Згідно з документом, переведення освітнього процесу, що здійснюється кримськотатарською мовою, в тому числі підручників, методичних матеріалів тощо, на алфавіт кримськотатарської мови на основі латинської графіки відбудеться до 1 вересня 2025 року.

Новий алфавіт складається з 31 літери.