ua en ru

Кримський "парламент" просить визнати геноцидом дії України проти жителів півострова

Кримський "парламент" просить визнати геноцидом дії України проти жителів півострова Фото: Крим

Депутати звернулися до російським правоохоронцям

Депутати "Державної ради Криму" просять правоохоронні відомства Російської Федерації розслідувати геноцид стосовно кримчан з боку України. Про це повідомляє "Крыминформ".

"Державний Рада Республіки Крим закликає Генеральну прокуратуру Російської Федерації, Слідчий Комітет Російської Федерації провести розслідування за фактом здійснення геноциду проти жителів Республіки Крим депутатами Верховної Ради України, в тому числі і в створенні злочинних угруповань, метою яких є заподіяння шкоди життю і здоров'ю людей в умовах блокади Криму", - підкреслюється в документі

На думку кримських парламентаріїв, злочини, пов'язані з так званою блокадою Криму не повинні мати терміну давності. "Переконані, що терористам та їх поплічникам, замах на життя і здоров'я цивільного населення Кримського федерального округу, не піти від відповідальності. Це злочин не має термінів давності і винні рано чи пізно повинні понести заслужене покарання", - йдеться у зверненні.

Крім того, кримський парламент також має намір підняти питання про визнання геноциду стосовно жителів регіону з боку українських властей в міжнародних організаціях. З проханням сприяти в цьому, депутати звернулися до Міністерства закордонних справ РФ.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко закликав до запуску міжнародного механізму деокупації Криму.

"Поки Росія однією рукою підписувала мирні документи в Мінську, інший - вона заливала кров'ю українське місто Дебальцеве. Без міжнародного тиску Росія не зупиниться. Тиск має тривати, поки Москва остаточно не поховає сокиру війни і не почне поважати суверенітет своїх сусідів", - заявив Порошенко, зазначивши також необхідність міжнародної присутності в Донбасі.

Морська блокада анексованого Криму може початися навесні 2016 року, повідомив народний депутат від "Блоку Петра Порошенко", лідер кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Раніше Кабінет міністрів України прийняв рішення про товарної блокаді анексованого Росією Криму.