ua en ru

Крим був, є і буде українським, - Яценюк

Лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк заявив, що Крим був, є і буде українським.

Лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк заявив, що Крим був, є і буде українським. Про це Яценюк заявив, виступаючи з трибуни ВР під час його представлення на посаду прем'єр-міністра України, передає кореспондент РБК-Україна.

"Зараз ідуть спроби того, щоби через політичні інтереси оголосити претензії на територіальну цілісність України. Як кандидат на посаду прем'єра заявляю, Україна використає всі законні легітимні конституційні засоби, щоби вберегти територіальну цілісність України. Крим був, є і буде українським", - сказав Яценюк.

Він закликав всіх учасників Будапештського меморандуму гарантувати безпеку, територіальну цілісність і єдність країни.

"Коли підписували меморандум, було визначено, що країни-гаранти - Росія, США і Великобританія - візьмуть на себе відповідальність за те, що прогарантують уникнення будь-яких військових конфліктів. Жодна з країн-сусідів ніколи ні за яких обставин не має втручатись у внутрішні справи України", - наголосив Яценюк.

Він підкреслив, що зараз тривають спроби сепаратизму, в першу чергу на території АР Крим: "Наше спільне бачення, яке Верховна Рада неодноразово ухвалювала, - виключно єдність, засудження проявів сепаратизму і боротьба з тими, хто хоче розколоти українську державу".