ua en ru

Катастрофа літака в Бішкеці: всі подробиці

Катастрофа літака в Бішкеці: всі подробиці Фото: Boeing 747 впав на дачне селище під Бішкеком

Катастрофа літака в Бішкеці (Киргизія) за попередніми даними сталася через те, що літак не вписався в посадкову смугу

Катастрофа літака в Бішкецi (Киргизія) сталася рано вранці 16 січня. Вантажне повітряне судно Boeing 747 турецької авіакомпанії ACT Airlines здійснювало рейс з Гонконгу в Стамбул з проміжним пунктом посадки в столиці Киргизії для дозаправки. При спробі приземлення в міжнародному аеропорту Манас літак не зміг вписатися в посадкову смугу і впав на дачне селище Дача-Суу.

Авіакатастрофа в Киргизії: причини аварії літака

Попередньо, аварія сталася через несприятливі погодні умови. Густий туман в зоні аеропорту спровокував дуже погану видимість. Boeing 747 заходив на посадку із заходу на схід, але, ймовірно, через туман не зміг цього зробити і спробував піти на друге коло. Пролетівши в 2 км від злітно-посадкової смуги, літак зачепив огорожу фюзеляжем і звалився на житлові будинки довколишнього селища.

Катастрофа літака в Бішкеці: всі подробиціКатастрофа літака в Бішкеці: всі подробиціКатастрофа літака в Бішкеці: всі подробиціКатастрофа літака в Бішкеці: всі подробиціКатастрофа літака в Бішкеці: всі подробиціКатастрофа літака в Бішкеці: всі подробиціКатастрофа літака в Бішкеці: всі подробиці

Фото: авіакатастрофа в Киргизії

У створеній комісії з розслідування аварії не виключають, що винними в ній можуть бути пілоти. Від диспетчерів аеропорту літак отримав дозвіл на посадку, який видається при видимості 320м. В цей же день, до аварії, аеропорт успішно прийняв 11 літаків, а екіпаж Boeing 747 раніше тричі приземлявся в Бішкеку і знав всі умови посадки.

Однак, точні причини катастрофи літака в Бішкецi будуть названі лише після розшифровки "чорних" скриньок.

Прокуратура Киргизії відкрила кримінальну справу за фактом авіакатастрофи в Киргизії - порушення правил безпеки руху і експлуатації повітряного транспорту, що спричинило загибель кількох осіб (ч.3 ст. 280 Кримінального Кодексу Киргизької Республіки).

Жертви авіакатастрофи

На борту повітряного судна перебувало 4 члени екіпажу: командир, другий пілот і два оператора з розміщення вантажів. Троє з них загинули при падінні літака. Одного пілота в шоковому стані доставили в лікарню, де незабаром вiн помер від отриманих травм.

Велика частина жертв аварії літака в Киргизії - місцеві жителі. Лайнер упав на житлові будинки селища Дача-Суу. В результаті було зруйновано 32 будови, в деяких будівлях почалася пожежа. Серед загиблих - цілі сім'ї разом з дітьми. Авіакатастрофа в Киргизії забрала життя 37 осіб.

На місці катастрофи працюють рятувальники, бригади швидкої допомоги, а також організований табір для постраждалих і рідних загиблих.

Спасательные работы на месте авиакатастрофыФото: рятувальні роботи на місці авіакатастрофи

В результаті пошукової операції під завалами було виявлено 11 живих людей, число госпіталізованих жителів селища Дача-Суу склало 15 осіб.

У МЗС України повідомили, що на даний момент перевіряється інформація про те, чи є серед постраждалих внаслідок катастрофи літака в Бішкеці українці.

17 січня в Киргизії оголошено траурним днем.