ua en ru

Велика європейська військова фірма тренувала українських ультраправих, - Bellingcat

Велика європейська військова фірма тренувала українських ультраправих, - Bellingcat Ілюстративне фото (azov.org.ua)

Європейська компанія European Security Academy з 2016 року вчила полк "Азов"

Європейська компанія European Security Academy (ESA), яка займається проведенням навчань для сил безпеки, правоохоронних органів і військових, з 2016 року вчила полк "Азов", інтегрований у Національну гвардію України. Про це йдеться в розслідуванні Bellingcat.

Крім того, члени організації "порядок і Традиції", ультраправої політичної партії "Національний корпус", "Національної дружини" і некомерційної організації "Зірка" проходили військові навчання від ESA.

"Політичним покровителем "Азова" в розслідуванні називають міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова. Саме за Авакова "Азов" включили до складу Національної гвардії - крок, який привів до різкого зростання кількості бійців і появи таких відгалужень, як політична партія "Національний корпус" і рух "Національні дружини", - зауважує автор розслідування.

"Хоча і не всі члени цих груп реальні неонацисти чи расисти, деякі випускники курсів ESA відкрито висловлювали в соціальних мережах і на інших публічних платформах підтримку націонал-соціалізму за допомогою заяв, жестів і татуювань (наприклад, свастик та інших нацистських символів)", - йдеться у розслідуванні.

У розслідуванні йдеться, що українська влада високо цінували послуги ESA, оскільки неодноразово користувалися їх послугами і висловлювали високу оцінку цій компанії". У соціальних мережах компанії викладена пам'ятна табличка, передана ESA Управлінням державної охорони України в 2016 році.

Зазначимо, що Національна гвардія на запит Bellingcat заявила, що поліція охорони не використала гроші з державного бюджету на оплату послуг ESA.

Директор ESA Бартош Бриль заявив Bellingcat, що їх компанія проводить детальні перевірки кандидатів і відмовила б навчати прихильників ультраправих ідеологій або осіб, пов'язаних з ультранаціоналістичними організаціями.

ESA - один з найбільших тренувальних центрів за межами США. Discovery Channel назвав його "провідної світової академією безпеки". За даними сайту компанії, вона має представників у різних країнах Європейського союзу, Близького Сходу, в Україні, Росії і Бразилії. Зокрема, на український ринок компанія вийшла в 2015 році. З тих пір, виходячи з інформації на сторінках ESA в соціальних мережах, компанія проводила навчання для деяких елітних українських військових і поліцейських підрозділів.

Нагадаємо, самовисуванець, командир полку особливого призначення "Азов" Андрій Білецький у 2014 році переміг на виборах до Верховної ради України в одномандатному виборчому окрузі №217 Києва.