ua en ru

Криза обвалила ринок житла в передмісті Києва

Продаж будинків у передмісті Києва впали в п'ять разів у порівнянні з літом минулого року. Якщо в минулому липні, було продано 1515 будинків, то в цьому - лише 311.

Продаж будинків у передмісті Києва впали в п'ять разів у порівнянні з літом минулого року. Якщо в минулому липні, було продано 1515 будинків, то в цьому - лише 311.

В котеджних селищах, за даними SV Development, продажі знизилися ще сильніше: у липні було укладено всього 45 угод проти 205 за аналогічний період минулого року. Про це повідомляють Вести.

"Люди одружуються-розлучаються, з'їжджаються-роз'їжджаються, таких термінових угод зазвичай до 20% від загального обсягу, ось вони тільки в цьому році і оформляються. А так, на ринку - затишшя", - пояснив "Вістям" керуючий відділенням АН "Наше місто+" В'ячеслав Водотовка. Що стосується вартості житла, то вона впала на 10-40%. Найбільше знизилися ціни на хороми від 300 кв. м.

НОВЕ БЮДЖЕТНЕ ЖИТЛО

В цілому житло радянського зразка в околицях столиці пропонується за ціною до 30 тис. у. е (300 тис. грн). Більш дороге і комфортне, в селищах з вже підведеними до будинку газом і водою, через 300-600 тис. грн. У цій же ціновій категорії (до 500 тис. грн "без обробки") - будинки, побудовані за сучасними технологіями (каркасні будинки тощо).

Але до останньої категорії покупці ставляться з побоюванням. "Будинок до 200 кв. м, побудований, наприклад, за канадською технологією, в 20 км від Києва реально знайти за 50-70 тис. у. тобто Незважаючи на привабливість, в тому числі і з точки зору енергозбереження таких проектів, угод по таких будинках не так вже й багато, до 10%", - розповідає Михайло Артюхов.

Приміром, у Макарівському напрямку котеджне містечко "Сонячна Поляна" пропонує будинки площею від 48 кв. м до 120 кв. м, ціна - від 26 до 46 тис. у. е. "Ми продаємо будинку без обробки. Ремонт, щоб можна було в хаті вже жити, обійдеться ще приблизно в 25 тис. у. е. і займе місяць-два. Наші клієнти - ті, хто шукає комфортну дачу, і ті, хто готовий жити тут цілий рік. Люди так вирішують своє квартирне питання: продають двушку в Києві і купують у нас будинок на п'ять кімнат. Від селища до найближчого метро - 20 хвилин на маршрутці, так що, по суті, наше доступне житло", - вважає менеджер котеджного селища Юрій.

ЕЛІТКА ПОДЕШЕВШАЛА МАЙЖЕ ВДВІЧІ

Престижність Обухівського та Вишгородського напрямків не впала, але запити покупців істотно знизилися. "Набагато частіше шукають будинку до 300 тис. у. тобто За останній місяць були поодинокі прохання підшукати що-небудь дорожче 500 тис. у. е.", - розповіли в АН "Феодал".

Причому господарі нерухомості активно знижують ціни. Наприклад, будинок в 350 кв. м в Романкове (Старо-Обухівський напрямок) з ділянкою 20 соток в минулому році пропонувався за 650 тис. у. тобто, зараз виставлений на продаж за 400 тис. у. е., що навіть з урахуванням зростання курсу на 600 тис. грн дешевше. Ще сильніше впали ціни в Старих і Нових Петрівцях. Там минулого літа будинки до 250 кв. м продавалися по 450-500 тис. у. тобто, зараз - по 250 тис. у. е.

ОСНОВНА ВИМОГА - ДОСТУПНІСТЬ

"Давно пішов в минуле критерій "ближче до роботи", люди у нас, слава богу, вже звикли покладатися лише на себе, а не на державу, яка забезпечить їх працевлаштування", - підкреслює В'ячеслав Водотовка. Головна вимога, які зараз пред'являють до дислокації майбутнього житла, транспортна доступність. "Потім йдуть мальовничість і самітність", - стверджує В'ячеслав Водотовка.

Напрямками ближче до води - вздовж Дніпра і приток - цікавляться набагато частіше, господарі вимагають більше. Тому престижність зберігають Обухівський і Вишгородський (Київське море чи Десна) напрям, ціни на інші (Броварське; Одеське; Варшавський, Житомирський) дещо нижче. За підсумками ув'язнених у липні угод, повідомили в консалтинговій компанії SV Development, середня вартість індивідуальних будинків в Київській області знизилася на 1,61% ($11) порівняно з червнем; зараз вона становить 672 долара за кв. м. Для порівняння: за цей же час ціна продажу приватних будинків у самому Києві зросла на 1,16% ($10) і складає 853 доларів за один кв. м. найдешевшим залишився Сквирський район із середнім показником $182/кв. м, найдорожчим -Обухівський район, де середня ціна продажу склала $1027/кв. м.

Найчастіше на продаж виставляються будинку площею 100-250 кв. м (39%) і 250-500 кв. м (33%). Будинків площею до 100 кв. м. всього 17%, вілли від 500 кв. м - 11% пропозиції. Найбільше продається будинків у Києво-Святошинському районі - 2,3 тисячі (39%), Бориспільському - 878 будинків (15%), Обухівському - 840 (14%) та Васильківському - 743 (13%) районах.

Криза обвалила ринок житла в передмісті Києва