ua en ru

Криза в банківському секторі близька до завершення

Криза в банківському секторі близька до завершення

22 травня 2017 року Рейтингове агентство "Стандарт-Рейтинг" підвело підсумки свого сімнадцятого "Рейтингу надійності банківських депозитів". Підсумки аналізу діяльності українських банків за перший квартал 2017 року показують, що в банківському секторі остаточно закріпилися позитивні тенденції, які вже прямо вказують на можливість відновлення кредитування і приріст депозитної бази банків в 2017 році.

З 75 банків, за якими постійно спостерігає агентство, негативний чистий процентний дохід за підсумками першого кварталу був тільки у одного банку — роком раніше чисті процентні збитки 75 банків фіксували в 9.

Помітно покращилася картина щодо забезпечення капіталом банків: середнє значення нормативу адекватності регулятивного капіталу Н2 по банківській системі зросла за перший квартал 12,69 до 13,77%. З 75 банків у рейтингу потрапило лише 66, а з цих 66 банків 19 отримали найвищу оцінку, у 13 банків рівень надійності депозитів був визнаний хорошим і тільки у 34 банків — задовільним.

ТОП-15 банків з найнадійнішими депозитами за підсумками першого кварталу 2017 року:

  1. Райффайзен Банк Аваль
  2. АЛЬФА-БАНК
  3. УкрСиббанк
  4. КРЕДОБАНК
  5. Укрсоцбанк
  6. ТАСКОМБАНК
  7. ПРИВАТБАНК
  8. БАНК ФОРВАРД
  9. ПІРЕУС БАНК МКБ
  10. Укргазбанк
  11. ПРАВЕКС-БАНК
  12. ОТП БАНК
  13. Укрексімбанк
  14. Ощадбанк
  15. Idea Bank

Як і в рейтингу за підсумками 2016 року, рейтинг за підсумками першого кварталу 2017 року очолив Райффайзен банк Аваль Райффайзен банк Аваль завершив перший квартал 2017 року з прибутком в 1,449 млрд. грн. і чистим процентним доходом 1,351 млрд. грн., збільшивши його у порівнянні з першим кварталом 2016 року майже на 18%. Відмінний фінансовий результат добре позначилася на інших показниках роботи банку: наприклад, за перший квартал 2017 року Райффайзен банк Аваль зміг наростити обсяг власного капіталу більше, ніж на 14% при тому, що середній темп приросту капіталу по групі банків ледь перевищив 8%.

Срібний призер рейтингу — Альфа-Банк — за даними НБУ за перший квартал 2017 року наростив власний капітал на 0,22%, а статутний капітал — на 62,06%. Але справжній рекорд Альфа-Банк поставив за приростом чистого процентного доходу, збільшивши його на 163% з 0,249 млрд. грн. за перший квартал 2016 року до 0,654 млрд. грн. за перший квартал 2017 року. Ще Альфа-Банк відзвітував про чистий комісійний дохід, за даними НБУ за перший квартал 2017 року, в сумі 0,297 млрд. грн. Також, на думку агентства, Альфа-Банк володів достатнім рівнем покриття резервами кредитних ризиків: станом на 01.04.2017 року обсяг резервів по кредитним портфелем банку становив 8,988 млрд. грн.

Коментуючи підсумки рейтингу Олексій Пузняк, в. о. Директора з розвитку роздрібного бізнесу Альфа-Банку Україна, повідомив: "Ми дуже задоволені результатами першого кварталу 2017. Ми збільшили обсяг залучених депозитів, так і, відповідно, виданих кредитів. У першому кварталі ставки за депозитами слідом за державними банками знизили більшість комерційних банків. Але Альфа-Банк традиційно формує збалансоване пропозицію за вкладами для населення: що дозволяє задовольнити самі різноманітні клієнтські цілі та очікування та за ставкою, і за термінами розміщення коштів. Що стосується структури залучених коштів, традиційно превалюють вклади в гривні".

Реалізуючи стратегію активного росту, ТАСКОМБАНК не збавляє обертів, продовжуючи зміцнювати свої позиції в десятці найнадійніших. Перший квартал 2017 року ТАСКОМБАНК закінчив з чистим прибутком в 3,91 млн. грн., що в 10,625 рази більше, ніж за перший квартал 2016 року. Однак найбільш результативною в першому кварталі для банку виявилася динаміка чистого процентного доходу, за даними НБУ за перший квартал 2017 року чистий процентний дохід Таскомбанку склав 126,343 млн. грн., що на 275,24% більше, ніж за аналогічний період 2016 року. ТАСКОМБАНК залишається єдиним банком з українським приватним капіталом, який потрапив в десятку банків з найвищою оцінкою депозитів.

Олексій БЕРОВ, заступник Голови Правління АТ " ТАСКОМБАНК так прокоментував підсумки рейтингу: "Ринкові позиції Таскомбанку за обсягами залучених коштів приватних клієнтів стабільно зростають по мірі зростання рівня довіри вкладників. В рамках нової клієнтоорієнтованої стратегії активного росту банк інвестує в нові технології, удосконалює бізнес-процеси і продукти. Так, у цьому році ми оптимізували лінійку депозитів, завдяки чому наші вклади стали не тільки більш привабливими, але також і максимально відповідають очікуванням нових клієнтів. За підсумками I кварталу 2017 року, обсяг коштів клієнтів — фізичних осіб збільшився і склав 3082,7 млрд грн. Крім цього, за розміром активів ТАСКОМБАНК увійшов у ТОП-20 банків і продовжує зміцнювати свої ринкові позиції. Прагнучи зробити доступ клієнтів до наших продуктів і сервісів максимально зручним, у травні цього року ми запустили оновлену версію інтернет-банкінгу ТАС24".

Стабільно в десятку банків з найвищим рівнем надійності депозитів вже другий рік поспіль входить Банк Форвард. Банк продовжує виконувати підвищені нормативи ліквідності, які висуваються НБУ до банків, які класифікуються регулятором як ощадні. За даними НБУ, за перший квартал 2017 року Банк Форвард збільшив статутний капітал на 91,08%, а також завершив перший квартал 2017 року з чистим процентним доходом 82,68 млн. грн., що на 7,58% більше, ніж за той же період 2016 року. Чистий комісійний дохід Банку Форвард, за даними НБУ, за перший квартал 2017 року склав 7,412 млн. грн. На 01.04.2017 року обсяг кредитів та заборгованості клієнтів Банку Форвард за винятком резервів перевищив 1 млрд. грн., 100% кредитів припадало на кредити фізичним особам. Серед усіх 66 банків, які увійшли в рейтинг, Банк Форвард був єдиним, чий кредитний портфель був повністю сформований з кредитів фізичним особам. Агентство вважає це позитивною характеристикою.

ТОП-15 надійних раніше не залишили і держбанки. По-перше, істотно поліпшив свою позицію ПриватБанк. Якщо за підсумками 2016 року банк замикав десятку найбільш надійних, то тепер він піднявся на сьому позицію. ОВДП, передані урядом на рекапіталізацію, створили для Приватбанку ефект надлишкової ліквідності: на початок другого кварталу виходило, що ліквідні активи, які перебували в розпорядженні банку, перевищували його зобов'язання. За перший квартал 2017 року поліпшилися позиції в рейтингу надійності депозитів у підконтрольних державі Ощадбанку і Укрексімбанку, які перемістилися вгору на одну сходинку кожен і посіли 13-ю і 14-у позицію відповідно.

Банки з участю в капіталі уряду Російської Федерації агентство поки вирішило виключити з рейтингу. За нашими спостереженнями, у всіх цих банках ситуація була далека від катастрофи: Промінвестбанк оголосив про докапіталізацію, Ощадбанк збирався покинути український ринок, а ВТБ взагалі на початок другого кварталу в докапіталізації не потребував. Тим не менш, в українській практиці ще ніколи не було санкцій проти банків, тому їхній вплив на банківський бізнес потребує паузи для вивчення. Агентство не виключає, що деякі з перерахованих банків повернуться в рейтинг надійності за підсумками 6 або 9 місяців 2017 року.