ua en ru

"Криворіжгаз": споживачам газу необхідно подбати про свою безпеку

"Криворіжгаз": споживачам газу необхідно подбати про свою безпеку Ілюстративне фото (vl.104.ua)

Ринкова вартість технічного обслуговування внутрішньобудинкових мереж становить в межах 76 гривень з ПДВ на одну квартиру в рік

Станом на травень поточного року на території ліцензованої діяльності АТ "Криворіжгаз" підписано 177 актів розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності щодо внутрішньобудинкових систем газопостачання. Про це повідомляє прес-служба компанії.

"З 1 травня 2019 власники, балансоутримувачі можуть самостійно вибрати собі спеціалізовану підрядну організацію, яка буде здійснювати обслуговування газових приладів і елементів системи газопостачання будинку. З прийняттям низки законодавчих актів, а саме Закону України "Про житлово-комунальні послуги", Наказу Міністерства енергетики та вугільної промисловості № 250 від 10 травня 2018 року, Наказу Міністерства енергетики та вугільної промисловості № 190 від 27 липня 2018 року, Кодексу газорозподільних систем, така послуга стала ринковою", - йдеться в повідомленні.

За словами прес-служби, на сьогоднішній день ринкова вартість технічного обслуговування внутрішньобудинкових мереж становить в межах 76 гривень з ПДВ на одну квартиру в рік. В технічне обслуговування будинкових мереж входять такі послуги, як: обслуговування вимикаючих пристроїв, перевірка щільності з'єднань, випробування на щільність мереж, технічний огляд ввідного газопроводу та інше.

Також у прес-службі зазначили, що зараз спостерігається опір з боку споживачів, які виступають проти підписання актів розмежування балансової належності з газорозподільними підприємствами. Такі дії в компанії пояснюють спробою уникнути відповідальності за стан мереж в будинку і бажанням отримувати гроші співмешканців на утримання управителів та їх діяльності.

"Споживачі повинні розуміти, що відсутність регулярного технічного обслуговування внутрішньобудинкових мереж призводить до погіршення їх стану, що може спричинити аварійну ситуацію, і подбати про свою безпеку своєчасно", - говорить головний інженер АТ "Криворіжгаз" Борис Рибка.

У компанії "Криворіжгаз" сподіваються, що до початку опалювального сезону в Кривому Розі та Криворізькому районі буде укладено 100% договорів на технічне обслуговування внутрішньобудинкових мереж і безпека газопостачання буде здійснюватися на постійній основі.