ua en ru

Кремль готує зміну керівника Агентства у справах СНД, - джерела

Кремль готує зміну керівника Федерального агентства у справах СНД, пише "Комерсант". За інформацією видання, його нинішній глава Фаріт Мухаметшин повернеться на дипломатичну роботу і може очолити посольство РФ в Молдові. У списку його можливих наступників - постглави при ЄС Володимир Чижов і при міжнародних організаціях у Женеві Валерій Лощинін.
Про кадрові перестановки, які очікують Федеральне агентство у справах СНД, співвітчизників, що проживають за кордоном, і з міжнародної гуманітарної співпраці (Росспівробітництво), виданню розповіли джерела в МЗС РФ, Держдумі та Кремлі. "Заміна керівника агентства відбудеться в рамках ротації", - говорить кремлівський чиновник. Йому вторить співрозмовник видання в МЗС РФ: "Зараз ведеться підбір кандидатів на посаду глави відомства. Його нинішній керівник Фаріт Мухаметшин перейде на дипломатичну роботу і очолить посольство РФ в одній з пострадянських країн. Швидше за все, в Молдові".
Інформацію про майбутню зміну сфери своєї діяльності виданню, по суті, підтвердив і сам Фаріт Мухаметшин. "Я не виключаю, що найближчим часом повернуся на дипломатичну службу (до роботи в Росспівробітництва ухаметшин був послом РФ в Узбекистані)", - заявив він. На питання, хто може змінити його на посаді керівника агентства, він відповідати відмовився, зазначивши лише, що процес заміни - "справа не одного місяця".
У МЗС РФ можливих наступників Мухаметшин обговорюють більш охоче. За словами співрозмовників видання, зараз у списку претендентів фігурують чотири кандидати. Це діючий заступник голови Росспівробітництва Георгій Мурадов і три кандидатури ззовні: посол РФ в Римі Олексій Мєшков, постпред РФ при ЄС та Європейському співтоваристві Володимир Чижов і постпред при відділенні ООН та інших міжнародних організаціях у Женеві Валерій Лощинін. Останній, щоправда, може не пройти за віком - йому у вересні виповнився 71 рік.
Так чи інакше, але зміна керівництва Росспівробітництва вважається питанням найближчого часу - очікується, що з новим главою Кремль визначиться до кінця року. Тим часом набагато більше питань викликає діяльність самого відомства. За задумом творців агентства, утвореного в 2008 році указом Президента РФ Дмитра Медведєва, воно повинно було стати аналогом американського Федерального агентства з міжнародного розвитку USAID, просуваючи російський вплив в ближньому зарубіжжі. У Кремлі необхідність його створення пояснювали тим, що "час погроз минув", а у Росії з'явилися ресурси, щоб розширювати вплив у Співдружності мирними методами - шляхом "м'якої сили".
Тепер же, через три роки, в різних відомствах, що мають відношення до зовнішньої політики, кажуть про те, що очікування себе не виправдали. "Для тих, хто професійно займається зовнішньою політикою, у тому числі на просторі СНД, діяльність Росспівробітництва залишається загадкою", - визнає співрозмовник видання в кремлівської адміністрації.
Питання до відомства нагромадилися і в депутатів Держдуми. У середу Фаріт Мухаметшин постане перед нижньою палатою парламенту в рамках урядової години. І прийом йому там готують аж ніяк не теплий.
"Він викликаний в Думу, оскільки комітет у справах СНД обурений бездіяльністю Росспівробітництва і провалом роботи на ключовій ділянці зовнішньої політики, - обурювався у розмові з виданням один з членів профільного думського комітету, який попросив не вказувати його імені. - Відомство мало цікавиться долею співвітчизників, не працює з НКО на пострадянському просторі. По суті, нічим, крім відкриття культурних центрів за кордоном та проведення круглих столів, вони не займаються".

У Росспівробітництва є і захисники. "Агентство виправдало очікування, - упевнений заступник глави першого департаменту країн СНД МЗС РФ Михайло Євдокимов. - Їх діяльність не обмежується проведенням публічних заходів. Люди часом не бачать, що робить відомство. Але воно дуже важливо для розвитку співпраці з сусідніми державами".
З критиками не згоден і сам Мухаметшин. "Я не поділяю точку зору про те, що робота провалена. Про це говорять люди, які не зовсім чітко уявляють обсяг нашої роботи, - каже він. - За три роки ми виконали величезну роботу: заклали основи правової бази, відбудували структуру за кордоном - відкрили центри науки та культури скрізь, де є наші представництва". Тим же, хто порівнює Росспівробітництва з USAID, він порекомендував зіставити бюджети цієї організації та його відомства. "У нас - близько 2 млрд рублів на всі програми", - поскаржився Фаріт Мухаметшин.
Між тим співрозмовники видання вказують саме на те, що відомству Мухаметшин не під силу освоїти навіть той бюджет, який у нього є. "Досить поглянути, як вони виконують власний бюджет - трохи більше, ніж на 30%. Таке рідко де зустрінеш", - дивується чиновник Мінрегіона РФ, заодно поскаржилися на недостатню координацію з агентством в питаннях розвитку прикордонного співробітництва РФ з сусідніми країнами. На сайті Росспівробітництва дійсно вказано, що з виділених йому у 2011 році майже 1,8 млрд рублів освоєно лише близько 743 млн (тобто 39%). Правда, ці показники не можна вважати підсумковими - вони стосуються тільки першого півріччя.
Експерти вважають, що Росспівробітництва чекають не тільки кадрові, але й функціональні зміни. "Керівництвом РФ взято курс на створення Євразійського союзу і єдиного економічного простору, - нагадав член експертно-аналітичної ради при комітеті Держдуми у справах СНД Інокентій Адясов. - Тому може бути поставлене питання про те, щоб в новому уряді була створена реформована структура, що займається Співтовариством".