ua en ru

Кредити нерезидентів будуть реєструватися в "єдиному вікні", - НБУ

Кредити нерезидентів будуть реєструватися в "єдиному вікні", - НБУ Фото: Національний банк України

Про скасування цього виду реєстрації регулятор поки не може домовитися з МВФ

Національний банк України (НБУ) з 10 серпня відкриє "єдине вікно" для реєстрації кредитів від нерезидентів. Про це повідомив у своєму пості на Facebook, директор департаменту реєстраційних питань та ліцензування НБУ Леонід Антоненко.

У повідомленні йдеться про те, що регулятор поки не може домовитися з МВФ про скасування реєстрації кредитів від нерезидентів. Переговори тривають вже близько півроку, але рішення зберегти цей вид реєстрації відстоюють у Вашингтоні. "На думку наших кредиторів, скасування реєстрації створює ризики неконтрольованого відтоку капіталу. На жаль, нам не вдається переконати їх у цьому омані, хоча зусиль на це належить чимало", - пише Леонід Антоненко.

Так як дана форма реєстрації все ще зберігається, НБУ прийняв рішення передати ексклюзивне право реєстрації київським управління, для чого створено "єдине вікно реєстрації". Як повідомляє Леонід Антоненко, територіальні управління на місцях більше не будуть надавати цю послугу. Процедура реєстрації з 2012 р. проходить в електронній формі, що стосується отримання готового свідоцтва в паперовій формі, то у заявників буде три варіанти на вибір: за місцезнаходженням позичальника, поштою та у "єдиному вікні" в Києві особисто в руки.

У планах регулятора - до кінця року скасувати паперову форму свідоцтв. Так, буде створено єдиний електронний реєстр договорів. Виписки звідти зможуть видавати й засвідчувати обслуговуючі банки , що скоротить термін реєстрації. Однак рішення про реєстрацію буде приймати відповідальний співробітник НБУ.

Регистрация кредитов от нерезидентов: новости с места событийВсю первую половину года мы вели интенсивные переговоры с...

Posted by Leonid Antonenko on 9 Июль 2015 г.

Нагадаємо, раніше Президент України Петро Порошенко підписав закони про посилення незалежності НБУ, як того хотів МВФ.