ua en ru

Порошенко підписав закони про посилення незалежності НБУ

Порошенко підписав закони про посилення незалежності НБУ Фото: Петро Порошенко

НБУ буде незалежним, як того хотів МВФ

Президент України Петро Порошенко підписав закон України №541-VIII "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо розвитку інституційної спроможності Національного банку України". Про це йдеться на офіційному сайті парламенту.

"Повернуто з підписом від Президента (08.07.2015)", - йдеться в статусі проходження документа.

Цей документ передбачає зміцнення фіскальної незалежності НБУ та активізацію його функцій управління.

Так, закон пропонує створення загальних резервів Нацбанку, достатніх для забезпечення діяльності НБУ, і заборона авансового перерахування грошей до бюджету до затвердження фінансової звітності НБУ міжнародним аудитом.

Другий блок запитань спрямований на збільшення впливу і повноважень ради НБУ, зокрема, на здійснення контролю за внутрішнім аудитом за менеджментом Нацбанку. Серед іншого закон передбачає скорочення членів правління НБУ з 15 до 9 осіб.

Також Порошенко підписав пов'язаний з предыдущимзакон України № 542-VIII "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо розвитку інституційної спроможності Національного банку України".

Цей закон скасовує норми Бюджетного кодексу України щодо залучення НБУ до складання прогнозу державного бюджету України на наступні за плановим два бюджетних періоди (зміни до частини першої статті 21 Кодексу); надання Нацбанком Президенту України, Верховній Раді України та Кабінету міністрів України прогнозних монетарних показників та інформації про розрахунок частини прогнозованого прибутку до розподілу, яка підлягатиме перерахуванню до державного бюджету (зміни до частини другої статті 33 Кодексу) та ін.

Нагадаємо, Верховна Рада України прийняла в цілому ці закони 18 червня 2015 р. Так, зазаконопроект № 2742 проголосували 232 нардепа, а законопроект №2743 підтримали 234 нардепи.