ua en ru

Кредитори готові списати частину боргу України, - Reuters

Кредитори готові списати частину боргу України, - Reuters Фото: міністр фінансів України Наталія Яресько

Група фінансових інститутів і фонд Franklin Templeton запропонували відмовитися від 5% суми кредиту

Група приватних кредиторів готова піти назустріч уряду України в питанні списання частини державного боргу. Про це повідомляє Reuters з посиланням на власне джерело.

Група фінансових інститутів на чолі з американським фондом Franklin Templeton запропонувала відмовитися від 5% суми кредиту, передає Deutsche Welle. Однак кредитори висунули Україні низку умов, які поки не оприлюднюються.

Протягом декількох місяців уряд обговорює з міжнародними інвесторами можливість рефінансування заборгованості в розмірі 23 млрд дол. Як зазначає Reuters, нинішня пропозиція свідчить про зміну позиції приватних кредиторів, яким Україна заборгувала 8,9 млрд дол.

Нагадаємо, зовнішній борг України за 15 місяців скоротився на 5 млрд дол. - з 73 до 68 млрд дол. За словами прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка, Україна залучила 4,6 млрд дол. зовнішніх запозичень. "Всі ці гроші пройшли транзитом через державний бюджет. Ми заплатили за боргами, які ми не брали", - заявив Яценюк.

Разом з тим прем'єр підкреслив, що ці кошти не можуть бути використані ні на національну безпеку і оборону, ні на соціальні виплати. "Ці кошти йдуть на те, щоб країна вирішила фінансові проблеми і щоб в Україні не повторювався сценарій, який відбувся в Греції. Тобто це фіскальна, бюджетно-фінансова стабілізація", - зазначив він.