ua en ru

Кредит та газ в ПСГ дозволить Україні вести переговори з "Газпромом" без труднощів, - джерело

Завдяки залученим кредитом "Газпромбанку" і закачанному в ПСГ палива переговори з "Газпромом" будуть проходити без особливих складнощів. Про це пише "Комерсант-Україна" з посиланням на джерело в Міненерговугілля.

Завдяки залученим кредитом "Газпромбанку" і закачанному в ПСГ палива переговори з "Газпромом" будуть проходити без особливих складнощів. Про це пише "Комерсант-Україна" з посиланням на джерело в Міненерговугілля.

"Ми сьогодні не турбуємося про те, як буде проходити опалювальний сезон. Палива достатньо, і це дозволяє нормально домовитися про схему розрахунків і розмір боргу", - сказало джерело.

Схема розрахунків між НАК "Нафтогаз України" і "Газпромом" за поставлений газ у серпні та жовтні досі не врегульована, це предмет домовленостей, заявив вчора в Москві президент Російського газового товариства Павло Завальний.

"Що стосується розрахунків, то до кінця їх схема не врегульована",- зазначив Завальний і додав, що сторони знайдуть рішення, так як і Україна, і Росія зацікавлені в тому, щоб забезпечити транспортування російського газу в Європу. Залишаються різночитання і в сумі боргу: "Газпром" наполягає на 1,3 млрд дол., тоді як глава Міненерговугілля Едуард Ставицький говорив приблизно 1 млрд дол.

Власник Ostchem Дмитро Фірташ підтвердив залучення холдингом кредиту у російського "Газпромбанку" для закупівлі 5 млрд кубометрів газу у "Газпрому". За словами Фірташа, всі 5 млрд кубометрів газу, закуплені в рамках кредиту, станом на 1 листопада вже закачано в українські підземні сховища. В цілому ж Ostchem має 7 млрд кубометрів газу в ПСГ.

Підприємець зазначив, що купивши газ, Ostchem пішов назустріч "Газпрому".

"Так, ми залучили кредит у "Газпромбанку". Але потрібно розуміти - ні "Газпромбанк", ні "Газпром" не робили ніяких позичені. У "Газпрому" був вибір: або вони закачають, або хтось інший",- сказав він.

Фірташ додав, що НАК "Нафтогаз України" вирішила закуповувати газ тільки в тому обсязі, який необхідний для задоволення потреб її клієнтів.

"Тобто ми вирішили питання не тільки наше, України, але і Росії - по забезпеченню транзиту",- заявив він.

Цікаво, що "Газпромбанк" раніше кредитував українські підприємства і вивчав можливість придбання банку в Україні, щоб краще оцінювати ризики місцевого бізнесу. Однак, як пояснили російські інвестбанкіри, навесні цього року позиція Кремля щодо України змінилася, і російські банки змінили плани щодо місцевого ринку.

"У квітні голова правління "Газпромбанку" зібрав закриту нараду, на якій заявив, що банк більше не повинен видавати жодного кредиту жодному українському підприємству", - розповів на російському фінансовому ринку.

У жовтні президент Росії Володимир Путін заявив, що російські банки оформили Україні черговий кредит - на 750 млн дол., а "Газпром" допоміг Україні закачати необхідний газ в ПСГ зі знижкою - за 260 дол. за тисячу кубометрів. Пізніше глава російської монополії Олексій Міллер пригрозив перевести "Нафтогаз" на передоплату через прострочення платежу за серпень.

Заяву було зроблено за місяць до саміту Східного партнерства, на якому Україна може підписати угоду про асоціацію з ЄС. "Нафтогаз" не зміг заплатити і став "переписувати" закуплені Україною в жовтні обсяги на Ostchem Дмитра Фірташа, обмінюючи їх на свій газ в ПСГ. У "Газпромі" сприйняли зниження запасів "Нафтогазу" в ПСГ як порушення домовленостей про транзит у Європу і компанії виставили рахунок на всі обсяги жовтня. "Нафтогаз" відмовився купувати російський газ до кінця року.

Проте минулого тижня "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" за підсумками минулих у Москві переговорів все-таки підписали акт здачі-приймання газу за жовтень, став предметом конфлікту. "Нафтогаз" намагався переконати "Газпром" в тому, що велика частина з поставлених у жовтні в Україну 3,2 млрд кубометрів палива належить Ostchem. Однак "Нафтогаз" визнав купівлю 1,4 млрд кубометрів газу в жовтні.

Наявність заборгованості перед "Газпромбанком" послаблює позиції України в переговорах, каже експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

"Насправді фінансову участь створює для Росії додатковий важіль впливу на ситуацію на українському ринку газу. Ostchem і "Нафтогаз" будуть змушені рахуватися з думкою "Газпрому" в ході переговорів, оскільки, по суті, вони закачали газ за рахунок Росії", - зазначає Корольчук.

В минулі роки "Нафтогаз" використовував для цього в основному власні кошти, однак в цей раз компанія не змогла накопичити паливо в ПСГ, оскільки з початку року відмовилася від продажу газу самому платоспроможному сегменту промисловим споживачам, поступившись його Ostchem, нагадує член комітету Верховної ради з питань ПЕК