ua en ru

Кравчук, Кучма та Ющенко звинуватили РФ у втручанні у внутрішні справи України

Екс-Президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Ющенко звинуватили Російську Федерацію у втручанні у внутрішні справи України.

Екс-Президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Ющенко звинуватили Російську Федерацію у втручанні у внутрішні справи України. Їх заяву розмістила у своєму Facebook глава політради партії "Наша Україна" Ірина Ванникова.

"Росія, яка весь час називала "втручанням" у внутрішні справи України спроби наших міжнародних партнерів врегулювати ситуацію політичним шляхом, зараз сама вдалася до прямого втручання в політичне життя Криму. Ідеї представників російської Держдуми провести референдум про приєднання Криму до Росії або відповідного звернення з боку Верховної Ради АРК повинні бути засуджені як заклики до повалення конституційного ладу та порушення територіальної цілісності України", - йдеться в повідомленні.

Крім того, екс-Президенти вважають небезпечним сценарій федералізації України.

"Це шлях до ескалації політичної кризи, розпалювання політичної ворожнечі у Криму, дискредитації нової української влади", - наголошується в заяві.

Екс-Президенти закликали СБУ та ГПУ жорстко реагувати на будь-які сепаратистські заяви політиків.

"Спекуляції щодо порушення прав російськомовного населення Криму, розпалювання ворожнечі між регіонами України на підставі їх культурного й історичного розмаїття, приниження української мови та відкрита неповага до державних символів України повинні отримати належну оцінку", - наголошується в заяві.

Нагадаємо, як заявляв напередодні голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко, кримінальне провадження про посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, яке раніше порушило головне слідче управління СБУ, закрито.

Як повідомлялося, Верховна Рада 22 лютого підтримала в цілому проект постанови №4183 про запобігання проявам сепаратизму та інших посягань на основи територіальної цілісності України. За відповідне рішення проголосувало 319 народних депутатів.