ua en ru

Кравчук допускає федеративний устрій України

Перший Президент України Леонід Кравчук допускає федеративний устрій України.

Перший Президент України Леонід Кравчук допускає федеративний устрій України. Про це він заявив в інтерв'ю телеканалу "112 Україна".

"Я ніколи не боюся, коли мені кажуть про федеративний устрій України. Це не на порядку денному. Ми щойно пережили драматичні економічні та політичні випробування. Тому зараз федеративний устрій стане ще одним випробуванням. Але в перспективі я цього не виключаю. Тому сьогодні Україна має зберегти унітарний устрій. Необхідно забезпечити реформу місцевого самоврядування, передати на місця реальні повноваження. Тоді більше "Майданів" в країні не буде", - сказав Кравчук.

"Думаю, що весь час, коли ми будували незалежну Україну, було допущено багато помилок... Це і корупція, бідність, невирішена десятиліттями, неповага до людей, у тому числі в їх праві вирішувати, що відбувається в країні. Все це нагромаджувалося, в результаті стався вибух у вигляді Майдану", - зазначив Кравчук.

Кравчук упевнений, що сьогодні необхідно зробити все, щоб стабілізувати ситуацію в Криму. Але погляди щодо майбутнього АРК сьогодні розділені.

"Громадяни Криму розділені на три групи. Перша група бажає незалежного статусу Криму як окремої держави, в тому числі від Росії. Друга група - хоче повернутися до Росії, вони згадують рішення 54 року... Третя група - хоче залишатися в складі України, але з більш широкими повноваженнями. Тому забороняти ці погляди, значить автоматично зіткнутися з проблемами. На мій погляд, необхідно взяти за основу третій сценарій...Відпрацювати до деталей права і повноваження Криму. Нехай у Криму самі призначають прем'єра, я не бачу проблеми, щоб у Криму використали свої ресурси, щоб там говорили на тій мові, на якій там хочуть говорити. При цьому потрібно врахувати інтереси кримських татар, адже Крим - це історична батьківщина саме кримських татар", - сказав Кравчук.

Перший Президент України впевнений, що всі ці положення треба прописати в новій Конституції.