ua en ru

Кожара закликав посла США до об'єктивності в оцінці внутрішніх процесів в Україні

Міністр закордонних справ України Леонід Кожара закликав посла США в Україні Джеффрі Пайєтта до об'єктивності в оцінці внутрішніх процесів в Україні.

Міністр закордонних справ України Леонід Кожара закликав посла США в Україні Джеффрі Пайєтта до об'єктивності в оцінці внутрішніх процесів в Україні. Про це він заявив на зустрічі з Пайєттом вчора, 9 січня 2014 р., повідомляє прес-служба МЗС України.

Обговорюючи політичну ситуації в Україні, Міністр закордонних справ наголосив на важливості для іноземних партнерів нашої держави залишатися об'єктивними та неупередженими в оцінках внутрішніх процесів та утриматись від підтримки протиправних дій.

Пріоритетну увагу було приділено подальшому поглибленню українсько-американської співпраці, зокрема в енергетичній сфері та галузі нерозповсюдження. У цьому зв'язку було відзначено продовження дії угоди між Україною і Сполученими Штатами Америки щодо надання допомоги Україні в ліквідації стратегічної ядерної зброї, а також запобігання розповсюдженню зброї масового знищення від 25 жовтня 1993 р.

Відбувся обмін думками щодо основних питань двостороннього порядку денного на 2014 р.

Нагадаємо, раніше, 8 січня, Сенат США ухвалив резолюцію про підтримку українського народу і його права на незалежне і демократичне майбутнє.
Відзначимо, що у резолюції міститься заклик до уникнення насильства і проведення національного діалогу. Проект резолюції був поданий на розгляд американських законодавців 18 грудня 2013 р.

Крім того, Сенат "засуджує рішення української влади застосовувати насильство проти мирних демонстрантів 30 листопада, 1 грудня і 11 грудня 2013 р. і закликає до негайного притягнення до відповідальності винних у цьому і звільнення всіх затриманих учасників мирних демонстрацій".

Також у резолюції відзначається, що "в разі подальшого державного насильства щодо мирних демонстрантів Президент і Конгрес мають розглянути, чи слід застосовувати цілеспрямовані санкції, в тому числі візові обмеження і заморожування активів щодо осіб, відповідальних за накази про насильство або вчинення насильства".