ua en ru

Кожара не візьме участі в саміті глав МЗС членів НАТО

Міністр закордонних справ України Леонід Кожара не візьме участі в дводенному саміті міністрів закордонних справ країн-членів НАТО і партнерів альянсу, який розпочинається сьогодні в Брюсселі. Про це повідомляє «Комерсант-Україна».

У штаб-квартирі НАТО вчора не змогли сказати, хто представлятиме Україну під час саміту.

Також в рамках саміту мало відбутися і засідання комісії Україна-НАТО. Однак, за словами офіційного представника альянсу Оани Лунгеску, воно було скасовано, оскільки українська сторона заявила про «логістичні проблеми». «Ми дуже уважно стежимо за ситуацією в Україні. Генсек НАТО (Андерс Фог Расмуссен) вчора заявив, що ситуація в Україні повинна вирішуватися в дусі демократії, а не насилля», - заявила Лунгеску.

«Ми бачимо, що дуже багато громадян України підтримують євроінтеграцію. Після розгону демонстрації 30 листопада її учасники пішли далі в своїх вимогах. Але це внутрішня справа України, і ми утримуємося від коментарів на користь тієї чи іншої сторони. Якщо декларація буде підготовлена, то її зміст буде залежати від поточної ситуації», - заявив "Ъ" співрозмовник в штаб-квартирі НАТО.

За його словами, в НАТО розраховують, що наступного року Україна приєднається ще до декількох його програмами. Це, зокрема , програма Smart Defence, яка допоможе ефективніше витрачати бюджетні кошти в рамках оборонного планування, Harbor Protection (заходи з охорони портів і гаваней), а також Connected Forces Initiative - підвищення бойової готовності шляхом поліпшення освіти персоналу та підготовки кадрів.

Також в альянсі чекають, що ВР ратифікує угоду, пов'язану з реалізацією трастового фонду з утилізації радіоактивних речовин. Знешкодження радіоактивних відходів буде проводитися на військових об'єктах в Україні, які існують ще з радянських часів. У першу чергу планується провести роботи на об'єкті, який розташований на території Західної України (вартість робіт становить 1,5 млн євро). «Витягнуті з радіоактивних відходів елементи будуть переміщені в чорнобильську зону, в сховище відпрацьованих ядерних відходів», - уточнив співрозмовник в штаб-квартирі НАТО.