ua en ru

Котирування нафти Brent сьогодні вперше майже за сім місяців перевищили відмітку 119 дол./бар

Нафти на біржах сьогодні активно дорожчає. Котирування нафти Brent сьогодні вперше майже за сім місяців перевищили відмітку 119 дол./бар. Останній раз вище за це значення котирування нафти Brent були в липні 2011 р. Разом з тим котирування нафти WTI (Light Sweet) сьогодні вперше за п'ять тижнів піднялися вище за відмітку 102 дол./брр.

Станом на 14:45 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):
- IPE Brent Crude (квітень) - 119,50 (+2,15) при діапазоні котирувань 117,40-119,99;
- Light, Sweet Crude Oil (березень) - 102,30 (+1,56) при діапазоні котирувань 100,61-102,46.

Підвищений попит на нафтові ф'ючерси викликала заява Ірану про дострокове припинення поставок нафти в шість країн Євросоюзу (ЄС) - Грецію, Італію, Іспанію, Португалію, Нідерланди і Францію. Таким чином, Іран припинив експорт нафти в Європу, не чекаючи набуття чинності прийнятого ЄС ембарго на імпорт іранської нафти, яке повинне буде набути чинності з 1 липня ц.р.

Покупкам нафтових ф'ючерсів сьогодні продовжує сприяти американський долар, що подешевшав. Індекс долара для шести провідних світових валют знизився з початку дня приблизно на 0,4% і зараз тримається нижчим за відмітку 79,3 пункту. Напередодні цей показник вперше за три тижні перевищив значення 79,5 пункту, викликавши цінову корекцію по нафтових ф'ючерсах.

Сьогодні о 17:30 за київським часом будуть опубліковані офіційні дані Міністерства енергетики США по запасах нафти і нафтопродуктів в країні, що теж зробить свій вплив на нафтовий ринок. Напередодні увечері галузеві експерти прогнозували, що за підсумками звітного тижня, що завершився 10 лютого, комерційні запаси сирої нафти в США збільшилися на 1,9-2,0 млн барр. Тим часом фахівці аналітичної організації "Американський інститут нафти" (American Petroleum Institute, або скорочено API), прогнозують істотніше збільшення в США запасів сирої нафти, яке може скласти 2,9 млн бар.

Нагадаємо, операції з нафтовим ф'ючерсом Brent на березень будуть виконані за ціною 118,03 дол./бар.