ua en ru

Костюк: "Укргазвидобування" з червня 2015 року недоотримало 4,5 млрд грн прибутку

Екс-керівник "Укргазвидобування" Сергій Костюк вважає абсурдними звинувачення сьогоднішнього керівництва ПАТ "Укргазвидобування" на адресу попереднього і вважає це спробою списати власні невдачі на своїх попередників. Про це він написав у своєму блозі.

"Не збираюся переказувати зміст дискусій, лише зазначу, що свою високу зарплату в 1 млн. грн. в місяць Олег Прохоренко виправдовував неймовірними "заслугами", які він і його товариші досягли за час керівництва з червня 2015 року. Впиваючись власними "досягненнями" Олег Васильович не забув звинуватити колишнє керівництво в нібито розвалі компанії та інших гріхах", - розповів Костюк.

За словами Костюка, на момент його відходу з компанії фінансова ситуація була стабільною і набагато кращою, ніж навесні 2014 року. Тому заяви сьогоднішнього керівництва "Укргазвидобування" про те, що воно в червні 2015 року отримало компанію в катастрофічному стані, на думку екс-керівника компанії, - позбавлені всяких підстав. Найбільш правильним Костюк вважає говорити не про особисті відчуття, а цифрами.

Він порівняв результати 2014 і 2015 роки і повідомив, що баланс видобутку газу в 2014 році позитивний, не дивлячись на втрати сотні свердловин у Луганській області. "Усі без винятку виробничі показники в 2015 році виявилися гіршими, ніж в 2014 році. Це і видобуток нафти, конденсату, переробка і виробництво нафтопродуктів, скрапленого газу та все інше. Теж можна сказати і про фінансові результати", - заявив Сергій Костюк.

За підрахунками Костюка, в 2014 році ціна реалізації газу для населення в УГВ становила 418,8 грн. (З ПДВ) за 1 тис. куб. м, що у свою чергу дало дохід від реалізації 11,7 млрд грн, а компанія показала чистий прибуток за рік 1,4 млрд грн. "З приходом" молодої команди Прохоренка" ціна газу для населення збільшилася більш ніж на 300%, і склала 1908 грн. (з ПДВ). Дохід від реалізації склав 27 млрд грн, а прибуток всього-на-всього 300 млн грн. Питання - як так вийшло? Собівартість послуг видобутку газу в 2015 році щодо 2014 практично не змінилася. А реалізація зросла в три рази, тоді за логікою прибуток компанії повинна становити 4,5 млрд грн", - написав він.

З точки зору експерта, результат роботи компанії в 2015 році навряд чи можна назвати успішним, що сміливо говорить про погіршення сьогоднішніх показників.