ua en ru

Космічний зонд "Вояджер-1" остаточно покинув межі Сонячної системи, - NASA

Космічний зонд "Вояджер-1", запущений NASA в 1977 р., остаточно покинув межі Сонячної системи. Про це офіційно оголосили в NASA.

Двома тижнями раніше з такою сенсаційною заявою виступили вчені з Мерілендського університету, які проаналізували створену ними ж модель. Дослідники встановили, що зонд вступив у межі міжзоряного простору ще в липні 2012 р., але в NASA не могли підтвердити цю інформацію.

Тепер же, вивчивши дані гравітаційних зрушень, магнітного поля і сонячних частинок, співробітники NASA підтвердили результати колег з університету.

"Вояджер-1" покинув межі геліосфери в березні 2013 р., однак цього було недостатньо, щоб вийти за межі нашої Сонячної системи: супутник потрапив в перехідну зону, що називають "геліопауза", яка є останньою транзитною сходинкою на шляху до міжзоряного простору.

"Вояджер-1" - автоматичний зонд вагою 723 кілограма. Був запущений для дослідження Сонячної системи та її околиць 5 вересня 1977 р. Він був першим космічним апаратом, який зробив знімки Юпітера і Сатурна. На борту зонда закріплена золота пластина, де для інопланетян зазначено місцезнаходження Землі, а також записаний ряд зображень і звуків.