ua en ru

Кошулинський пропонує заборонити продаж алкоголю з 22:00 до 8:00 особам, які перебувають у стані алкогольного сп'яніння

У Верховній Раді України (ВР) зареєстрований законопроект № 1245, ініційований віце-спікером ВР Русланом Кошулинський (обраний до ВР від партії "Свобода", але у фракцію не входить), яким пропонується збільшити мінімальний вік покупців алкогольних напоїв, пива та тютюнових виробів з 18 до 21 року. Текст законопроекту "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів" (щодо роздрібної торгівлі алкогольними напоями, пивом та тютюновими виробами)" опублікований на офіційному сайті ВР.

Згідно із законопроектом пропонується не тільки збільшити мінімальний вік покупців алкоголю і сигарет з 18 до 21 року, але й заборонити продаж алкогольних напоїв, пива та натуральних вин в радіусі 200 метрів від наявних земельних меж загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів, на території автозаправних станцій, з 22 годин вчора до 8 годині ранку (крім продажу на розлив у закладах громадського харчування), особам, які знаходяться в стані алкогольного сп'яніння.

Також збільшити мінімальну торгову площу точки продажу алкогольних напоїв з 20 до 30 кв. м. і ввести такі ж вимоги для продажу пива та визначити необхідність голографічних захисних елементів на марках акцизного податку для маркування алкогольних напоїв.

Також пропонується просторово розділити точки продажу алкогольних напоїв, пива, натуральних вин і тютюнових виробів від точок продажу інших товарів і ввести квотування кількості ліцензій на роздрібний продаж алкогольних напоїв і тютюнових виробів на території населених пунктів в залежності від кількості жителів (одна ліцензія на 10 тис. жителів).

Крім того, планується надати міським, сільським та селищним радам повноваження визначати кількість ліцензій на роздрібну торгівлю алкоголем і тютюном у відповідності до встановлених законом квотами та приймати рішення про продаж таких ліцензій на аукціоні, а виконавчим органам цих рад - видавати відповідні ліцензії суб'єктам підприємництва, а також законодавчо визначити право органів місцевого самоврядування вводити додаткові обмеження місць і часу продажу пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв та тютюнових виробів.

Нагадаємо, в Україні з 16 грудня 2012 заборонено палити в кафе, барах і ресторанах.