ua en ru

Корупція у сфері охорони здоров'я становить 90% зловживань, викритих НАБУ

Корупція у сфері охорони здоров'я становить 90% зловживань, викритих НАБУ Ілюстративне фото (з відкритих джерел)

Корупційні злочини у соціальній  сфері завдали державі збитків на 120 млн гривень

Найбільшу частку зловживань, які викрили детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) у соціальній сфері, становить корупція у сфері охорони здоров’я і займає понад 90%. Про це йдеться у повідомленні НАБУ.

Зазначається, що корупційні злочини у соціальній сфері завдали державі збитків на 120 млн гривень.

"Відповідно до даних слідства, найчастіше йдеться про корупційні схеми, які базуються на зловживанні посадовцями службовим становищем з метою привласнення чи розтрати майна", - зазначається у повідомленні.

Корупція у сфері охорони здоров'я становить 90% зловживань, викритих НАБУЗокрема, якщо взяти до прикладу закупівлю держкоштом автомобілів швидкої медичної допомоги для потреб Запорізької обласної клінічної лікарні, то комплектація 26 закуплених автівок не відповідала вимогам стандартів України, а їх експлуатація за прямим призначенням була неможливою.

"Як наслідок - державі завдано збитків на загальну суму 13 млн грн. Розслідування у цій справі завершено: на початку березня 2018 року обвинувальний акт стосовно трьох осіб, ймовірно причетних до реалізації корупційної схеми (в т.ч. і головного лікаря лікарні) на думку слідства, скеровано до суду", - повідомили в НАБУ.

Також Бюро викрило заволодіння бюджетними коштами в особливо великому розмірі під час будівництва нового корпусу "Охматдиту" у 2011-2012 роках. Так, під час закупівлі радіологічного обладнання для діагностики та лікування онкохворих дітей було переплачено понад 23 млн грн (її ринкова вартість на той момент складала близько 12 млн грн). Потім обладнання не встановили і згодом воно "загубилося". Згодом його знайшли та лікарня змогла його взяти у користування.

Також часто у соціальній сфері нерідко виявляють хабарництво. Зокрема, детективами НАБУ двічі було викрито керівників закладів вищої освіти. Так, ректор Бердянського університету менеджменту і бізнесу намагалась дати хабар заступнику міністра освіти і науки України за позитивне "вирішення питання" щодо одержання університетом спеціальностей за результатами акредитаційної експертизи.

Щодо іншої справи, то хабар у розмірі 5 млн гривень та додатково 50 тис. доларів фігурант вимагав за неперешкоджання у поновленні на посадах за рішенням суду колишніх працівників університету та підписання наказів про їх призначення. За підписання наказу про поновлення на посаді в НАУ одного з професорів фігурант отримав частину суми у розмірі близько 3 млн грн (100 тис. євро) 26 серпня 2016 року, коли і був викритий.

"Долю цих двох очільників закладів вищої освіти мають вирішити служителі Феміди: обвинувальні акти скеровано до суду", - повідомили в НАБУ.

Також 2017 року детективи НАБУ розпочали розслідувати факт пропозиції неправомірної вигоди в.о. міністра охорони здоров'я Уляні Супрун. Наразі розслідування за даними фактами триває.

Нагадаємо, у квітні 2018 року НАБУ оприлюднило відео, як в.о. міністра охорони здоров'я Уляні Супрун пропонують хабар квартирою в обмін на медичне обладнання для лікарні міста Вишневого.