ua en ru

Корупція в Госгеонадрах блокує енергонезалежність України, - ЗМІ

Корупція в Госгеонадрах блокує енергонезалежність України, - ЗМІ Фото: Олег Кирилюк (facebook.com)

Госгеонадра у США назвали однією з найбільш корумпованих державних служб в Україні

У Конгресі США назвали суми відкатів при отриманні ліцензій на видобуток нафти і газу в Україні і звинуватили керівництво Державної служби геології та надр України у корупції. Про це повідомляє польське видання Wschodnik, передають "Українські новини".

Як повідомляється, напередодні лютневого звіту про виконання федерального Закону США про санкції проти Російської Федерації в Конгресі пройшли слухання щодо ситуації в нафтогазовому секторі України та реалізації плану досягнення Україною енергонезалежності.

У серпні 2017 року президент США Дональд Трамп підписав новий закон про санкції проти РФ. Частина цього документа присвячена Україні. Зокрема, мова йде про конкретну допомогу в досягненні енергетичної незалежності України від Росії. Так, закон передбачає розробку спільного плану США та України щодо підвищення енергетичної безпеки України через нарощування обсягу внутрішнього видобутку природного газу і зниження залежності від імпорту з РФ.

План повинен включати в себе: стратегію лібералізації ринку, ефективне регулювання, нагляд і диверсифікацію постачань, застосування в Україні передових технологій в нафтогазовому секторі, проведення нових геофізичних досліджень з метою розширення ресурсної бази України, розширення можливостей для передачі електроенергії між Україною та Європейським Союзом, посилення стабільності та надійності українських електромереж і підвищення енергоефективності України. Тільки на підготовку документа виділено 30 млн доларів, а потенційні інвестиції в реалізацію такого плану можуть перевищити 2-5 млрд доларів.

За інформацією Wschodnik, ця допомога може бути заблокована Конгресом США до усунення корупційних дій в профільних відомствах. Зокрема, конгресмени вказали на корупцію в Госгеонадрах, а також попросили правоохоронні та антикорупційні органи розслідувати такі, що стали публічними, факти порушень у діяльності тимчасово виконуючого обов'язки голови Держгеонадр Олега Кирилюка.

Так, за інформацією Wschodnik, Кирилюка звинувачують у створенні схеми по створенню "чорної каси" і блокуванню роботи нафтогазових компаній на користь конкретних осіб. У Конгресі озвучили суми, які необхідно внести в якості неофіційного внеску для отримання ліцензії на розробку нових нафтогазових родовищ. Мова йде про суму в 1 млн доларів для отримання спецдозволу на розробку родовища. Окремий цінник існує і для інших "документів". Наприклад, внесення змін в план робіт може обійтися компаніям в суму від 250 тис. доларів.

Через так звані "офіційні" розцінки на отримання необхідних дозволів, Госгеонадра вже назвали в США однією з найбільш корумпованих державних служб в Україні. А оскільки федеральний закон визначає однієї зі сторін - інтереси США, конгресмени мають намір ініціювати розслідування фактів української корупції Федеральним бюро розслідувань (ФБР). Це може стати першим прецедентом розслідування корупції у вищих ешелонах влади іноземними службами.

Як повідомляється, Кирилюк не одноразово ставав фігурантом скандалів з хабарами і корупційними схемами, які покриваються керівництвом служби та вже давно вийшли на міжнародний рівень, але так і залишаються без уваги антикорупційних органів, оскільки кінцевими бенефіціарами подібних дій є близькі до влади люди. До того ж, наголошується, що затягування з питанням про призначення керівництва служби, безсумнівно, є прямим наслідком боротьби між конкуруючими кланами за вплив на прийняття рішень щодо видачі дозволів на видобуток нафти і газу в Україні.

Наголошується, що Держгеонадра є єдиним органом, який видає ліцензії на розробку і видобуток надр, у тому числі нафти і газу. Подібні повноваження автоматично переводять дану службу в зону підвищеного інтересу з боку влади. За останні 3 роки діяльності Держслужби геології та надр України, її керівництво доклало максимальні зусилля для створення та легалізації так званого "інституту "смотрящих" за природними ресурсами. Служба опинилася під впливам орієнтованих на РФ олігархів з найближчого оточення Януковича - серед яких Павло Фукс та інші, які продовжують контролювати керівництво Держгеонадр. Вони активно фінансують поточні політичні проекти і скуповують дрібних газовидобувників, які під тиском фіскальних органів змушені віддавати бізнес. Подібні методи ведення бізнесу, які сприяють отримання особистої вигоди і розкрадання державних коштів, як зазначається, не застосовувалися навіть у часи Віктора Януковича.

Крім того, Wschodnik повідомляє, що за підрахунками експертів, збитки для держави від подібних дій тимчасового керівництва Держгеонадр вимірюються в 5-7 млрд гривень щорічно. Крім фінансової складової, Україна втрачає свої запаси корисних копалин, обсяги яких значно скоротилися через нелегального видобутку. Закритість від громадськості і фальсифікація офіційних даних з боку керівництва Держгеонадр не дає можливості отримати реальні цифри, які є головним підтвердженням збитковості дій нинішнього керівництва служби.

При цьому, наголошується, що Генеральна прокуратура України, Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) і інші державні органи "створюють видимість відсутності яких-небудь проблем в даній галузі". Хоча на проблему корупції в українській нафтогазовій галузі Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі (САП) і НАБУ (Назару Холодницкому і Артему Ситнику) раніше неодноразово вказували у Держдепі США і просили провести розслідування.