ua en ru

Короля Іспанії підозрюють в приховуванні спадщини в сумі 2,25 млн євро

Короля Іспанії Хуана Карлоса підозрюють у приховуванні успадкованих грошей в сумі 375 млн песет (2,25 млн євро). Про це пише "Комерсант-Україна".

Так, опозиція вимагала від уряду пояснень з приводу спадщини, яку монарх отримав від батька 20 років тому - в той час гроші зберігалися в швейцарських банках, їх подальша доля невідома.

Подробиці заповіту Хуана де Бурбона, який помер 1 квітня 1993 р., оприлюднила іспанська газета El Mundo. З'ясувалося, що батько нинішнього монарха залишив трьом дітям у спадок 1,1 млрд песет (за нинішнім курсом - близько 6,6 млн євро). Ця сума включала в себе вартість трьох будинків у Мадриді та португальською Ешторілі, а також 728 млн песет (4,4 млн євро), що зберігалися в швейцарських банках.

Інформація про невідомі рахунки монарха обурила опозицію. П'ять партій на чолі з соціалістами вимагали пояснень з приводу того, чи було задекларовано спадок і чи лежать гроші досі в швейцарських банках. Вимоги опозиціонерів прозвучали на тлі обговорення в конгресі депутатів закону про прозорість, покликаного посилити контроль над доходами і витратами держслужбовців.

Водночас члени правлячої Народної партії закликають не роздувати скандал.

"Це все справи давно минулих днів. Не розумію, які пояснення повинна дати влада і на які питання має відповісти уряд. Неважливо, сталося це чи ні. Термін давності все одно вже давно минув", - заявив представник Народної партії в конгресі Іспанії Рафаель Ернандо .

В оточенні королівської сім'ї до скандалу поставилися стримано, заявивши, що вивчають події 20-річної давності. Але повністю проігнорувати звинувачення з боку опозиції там не можуть - справа про спадщину продовжила низку гучних скандалів, які негативно відбилися на іміджі монаршої сім'ї.

Читайте також: Король Іспанії оголошений персоною non grata в каталонському містечку Берга