ua en ru

Король Іспанії розпустив парламент і назвав дату нових виборів

Король Іспанії розпустив парламент і назвав дату нових виборів Фото: Феліпе VI підписав такий указ у ніч на 3 травня

Парламент так і не зміг погодити коаліцію і затвердити кандидатуру прем'єр-міністра

Повторні парламентські вибори відбудуться в Іспанії 26 червня. Цю дату оголосив 3 травня іспанський король Феліпе VI, передає DW.

До такого кроку монарх вдався після того, як обраний наприкінці 2015 року парламент не зміг погодити правлячу коаліцію і затвердити до 2 травня кандидатуру прем'єр-міністра. Указ про розпуск обраного 20 грудня 2015 року парламенту Феліпе VI підписав у ніч на 3 травня.


Повідомляється, що про намір короля Іспанії розпустити парламент країни стало відомо ще 26 квітня, коли консультації з головами парламентських фракцій завершилися безрезультатно. За іспанськими законами, перевибори мають відбутися щонайпізніше за 54 дні після виходу указу про розпуск парламенту.

Нагадаємо, за результатами виборів у грудні 2015 року найсильнішою силою виявилася консервативна партія. Тоді вона набрала 28,71% голосів та отримала 123 місця з 350-ти в Конгресі депутатів, нижній палаті парламенту. Однак ця політсила не зуміла здобути абсолютної більшості голосів. Тоді також уперше з моменту падіння диктаторського режиму Франциско Франко в 1970-х роках до Конгресу депутатів потрапили менші партії - опозиційна ліва партія "Подемос" та ліберальна партія "Громадяни".