ua en ru

Кір в Одесі: МОЗ закликає міську владу не порушувати законодавство

Кір в Одесі: МОЗ закликає міську владу не порушувати законодавство Фото: міськрада Одеси (uk.wikipedia.org)

МОЗ також пригрозив відповідальністю батькам одеських школярів

Міністерство охорони здоров'я закликає органи самоврядування Одеси не порушувати закони України у зв’язку із ситуацією, що склалася довкола вакцинації дітей від кору. Відповідне звернення оприлюднено на сайті МОЗу.

"Протягом тривалого часу недосконалість українського законодавства дозволяла дискутувати навколо можливості відвідування дитячих садків та шкіл дітям, які не отримали обов'язкові профілактичні щеплення. Це трактувалось як порушення права на освіту, закріпленого Конституцією України. Але ми раді повідомити, що з набуттям чинності нового закону України "Про освіту", ситуація правової невизначеності пішла у минуле, - йдеться у роз’ясненні МОЗу.

Так, у відомстві роз’ясняють, що зважаючи на суспільну небезпеку, яку несе стрімке поширення інфекційних хвороб, зокрема й кору, у законі вказано, що вакцинація від цих хвороб є обов’язковою.

О обов'язковими визначені щеплення на туберкульоз, поліомієліт, дифтерію, кашлюк, правець та кір. Зокрема, календар профілактичних щеплень МОЗу включає обов'язкові щеплення проти кору в 12 місяців та 6 років.

Крім того, згідно закону "Про захист населення від інфекційних хвороб", дітям, які не отримали профілактичних щеплень, відвідування дитячих закладів (виховних, навчальних, оздоровчих та інших) не дозволяється. У випадку, якщо батьки чи опікуни дитини відмовляються проводити щеплення, вони зобов’язані забезпечити їй навчання у домашній формі не нижче стандартів освіти.

"Таким чином, рішення органів місцевого самоврядування, адміністрацій навчальних закладів щодо недопущення до очної форми здобуття освіти або про тимчасовий (постійний) перехід на домашню (сімейну) форму здобуття освіти дітьми, які не отримали обов’язкових профілактичних щеплень, повністю відповідає чинному законодавству та жодним чином не порушує права особи на здобуття освіти", - резюмували у міністерстві.

Разом з тим, відмова батьків від надання належної освіти дитині є підставою для покладання на них відповідальності, встановленої законом (Сімейний кодекс ст.155 ч.4).

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Одеській області потрібно додатково 12 тис. доз вакцини від кору.