ua en ru

Конвенція РЄ щодо боротьби із фальсифікованими ліками набула чинності

Конвенція РЄ щодо боротьби із фальсифікованими ліками набула чинності Фото: контрафактні медикаменти (Odessa-life.od.ua)

На сьогодні Medicrime Convention ратифікували лише п'ять країн-членів Ради Європи, серед яких і Україна

Конвенція Ради Європи про підробку медичної продукції і аналогічні злочини, що загрожують охороні здоров'я ("Медікрім"), набула чинності 1 січня 2016 року. Про це повідомили у прес-службі Ради Європи.

Як зазначається, даний міжнародний договір спрямовано проти фальсифікації медичних виробів і подібних злочинів.

Зокрема, конвенція Медікрім" передбачає кримінальну відповідальність:

- за виробництво фальсифікованої медичної продукції;

- за умисне постачання і торгівлю фальсифікованими лікарськими засобами;

- за фальсифікацію документів.

Зазначимо, що на даний момент конвенцію про боротьбу із фальсифікованими ліками підписали 24 країни-учасниці Ради Європи, а ратифікували лише п'ять, серед яких, зокрема, і Україна.

Нагадаємо, Верховна Рада України ратифікувала конвенцію "Медікрім" у червні 2012 року. До кінця місяця тодішній президент Віктор Янукович підписав закон про ратифікацію конвенції РЄ про боротьбу із фальсифікованими ліками.

Метою конвенції Медікрім" є запобігання та боротьба із загрозами суспільному здоров'ю, що досягається шляхом захисту прав потерпілих від фальсифікованих ліків і підробок, а також посилення національної безпеки і міжнародного співробітництва. Конвенція стосується медичної продукції, незалежно від того, захищена вона правами інтелектуальної власності чи ні.

Тоді ж стало відомо, що Рада міністрів ЄС посилить контроль за якістю та безпекою ліків.

Раніше повідомлялося, що обсяг підроблених ліків у Європі досяг катастрофічних розмірів.