ua en ru

Контактна група обговорить повернення Україні контролю над кордонами з РФ на Донбасі

Контактна група обговорить повернення Україні контролю над кордонами з РФ на Донбасі Фото: Дарка Оліфер (YouTube TKvideoteka)

Україна наполягає на створенні для цього окремої робочої підгрупи

Тристороння контактна група обговорить механізм повернення Україні контролю над кордонами з Російською Федерацією на території Луганської і Донецької областей. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила прес-секретар представника України в групі, другого президента країни Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

За її словами, українська сторона буде наполягати на створенні відповідної робочої підгрупи.

"Українська сторона очікує змістовне обговорення в рамках тристоронньої контактної групи модальностей повернення контролю над кордоном з РФ в Донецькій і Луганській областях. З цією метою просувати створення відповідної робочої підгрупи", - написала Оліфер.

Вона також окреслила пріоритетні завдання України в рамках роботи групи, серед яких забезпечення повного і стійкого припинення вогню і виведення российсикх військ з території Донбасу.

"У 2018 році пріоритетом залишається політика безпеки складова Мінських угод. Завдання № 1 - забезпечення комплексного і сталого режиму припинення вогню. Українська сторона і надалі буде вимагати виведення іноземних військових формувань з території Донбасу та повернення НЗФ ОРДЛО до лінії розмежування, встановленої Меморандумом від 19 вересня 2014 року", - заявила Оліфер.

Крім того, не менш важливим завданням залишається забезпечення повного, безперешкодного і безпечного доступу СММ ОБСЄ до всієї території ОРДЛО, включаючи непідконтрольний України ділянка російсько-українського кордону. Окремо вимагаємо забезпечення безпеки СММ ОБСЄ з тим, щоб місія могла в повній мірі виконувати свій мандат і завдання в частині постійного моніторингу і верифікації виконання аспектів безпеки Мінських домовленостей.

Нагадаємо, одним з пріоритетних напрямків роботи тристоронньої контактної групи буде також мирне врегулювання ситуації на Донбасі забезпечення подальшого обміну полоненими.