ua en ru

КСУ визначив не оподатковувати податком на доходи фізосіб утримання працюючим суддям, що мають право на відставку

Конституційний суд (КС) оприлюднив учора ухвалене рішення по конституційному зверренню Верховного суду України (ВСУ) з роз'ясненням ст. 165 Податкового кодексу, що визначає доходи, що не підлягають оподаткуванню. Зокрема, дана стаття свідчить, що суми пенсій і щомісячного довічного грошового змісту не оподатковуються податком на доходи фізичних осіб (ПДФО). Необхідність звернення судді ВСУ пояснюють тим, що фіскальні органи неоднозначно трактують податкове законодавство відносно суддів, що мають право на відставку, але що продовжують обіймати свої посади. Як повідомили в прес-службі Верховного суду, своїм листом від 14 березня N5013/6/17-0715 Державна податкова служба (ДПС) роз'яснила, що такі судді повинні платити 15-процентний ПДФО з сум отримуваного утримання. Про це пише видання "Комерсант-Україна".

У КС вважають, що щомісячний грошовий зміст судді, який виплачується з держбюджету, не відноситься до винагороди і не є частиною його зарплати. "Цей зміст є самостійною гарантією незалежності судді і складової його правового статусу", - говориться у рішенні КС. Тобто суддя, що має право на відставку, але продовжує працювати на своїй посаді, отримує соцдопомогу, гарантовану державою, а також законами "Про судовий устрій і статус суддів" і "Про статус суддів".

"Судді говорили, що, поки КС не ухвалить рішення, вони платитимуть податок", - заявив заступник начальника управління забезпечення діяльності керівництва ВСУ Олександр Константий. За даними прес-служби ВСУ, його судді в період з червня по грудень перерахували податковій інспекції в Печерському районі Києва податків з сум грошового утримання на 461,9 тис. грн. "Суддям виплачували 50% від суми довічного утримання - близько 3,5 тис. грн, і з цієї суми стягувався податок. Мабуть, податкова служба вирішила збільшити доходи за рахунок оподаткування утримання суддів. КС ухвалив правильне рішення", - додає постійний представник Кабміну в Конституційному суді Володимир Вознюк.