ua en ru

Конституційний суд Німеччини визнав законними бюджетний пакт ЄС та ведення в дію ESM при дотриманні низки умов

Конституційний суд Німеччини визнав таким, що не суперечить законодавству країни, документ про введення в дію постійного антикризового фонду зони євро ESM і бюджетний пакт Євросоюзу (ЄС) при дотриманні низки умов, передає Reuters.

За висунутими судом умовами, зобов'язання Німеччини перед ESM не повинні перевищувати 190 млрд євро без схвалення нижньої палати німецького парламенту. Крім того, обидві палати парламенту Німеччини повинні бути інформовані про рішення, прийняті в рамках ESM.

Нагадаємо, постійний антикризовий фонд ESM, задуманий як постійний антикризовий фонд зони євро, обсягом 500 млрд євро запрацює за умови схвалення його країнами, на частку яких припадає 90% статутного капіталу єврозони в Європейському центральному банку. Передбачалося, що ESM буде ратифікований до 1 липня 2012 р., проте крайній термін був перенесений через затримки з ратифікаційними процедурами в ряді країн єврозони, включаючи Німеччину.

Читайте також: Єврокомісія допускає надання фонду ESM статусу банку

Бюджетний пакт ЄС має увазі "напівавтоматичне" застосування санкцій відносно країн - членів блоку, які порушують бюджетну дисципліну. Пакт підписаний 25 з 27 членів ЄС. Свої підписи під документом не поставили глави Чехії та Великобританії. Положення договору передбачають необхідність збалансованого або профіцитного бюджету в країнах-членах. Іншими словами, їх річний структурний дефіцит не повинен перевищувати 0,5% від номінального ВВП.