ua en ru

Єврокомісія припускає надання фонду ESM статусу банку

Єврокомісія не виключає можливості надання Європейському механізму стабільності (ESM) банківської ліцензії. Про це заявив представник еврокомиссра Саймон О'коннор, передає "Росія-24".

На його думку, це зміцнить позицію створюваного інституту і додасть гнучкості європейським фінорганам по кредитуванню проблемних країн в умовах юридичних обмежень. Зараз ЄЦБ не може фінансувати державні борги проблемних країн напряму. Статус банку дозволить новому фонду ESM отримувати необмежені кредити від ЄЦБ за низькою ставкою. У свою чергу, ESM вже зможе скуповувати держоблігації проблемних країн, надаючи їх в якості застави для кредитів від ЄЦБ.

"Єврокомісія не виключає певних варіантів, які могли б зміцнити створені або створені механізми для підтримки фінансової стабільності, - заявив О'Коннор. - Навіть за наявності юридичних і політичних обмежень щодо того, що ми можемо зробити".

Раніше ЄЦБ відкидав цю ідею, так як знаходив її "погано замаскованим фінансуванням урядів". Проте на початку серпня глава ЄЦБ Маріо Драгі у своєму виступі заявив про ймовірну зміну статусу європейських фондів.

Питання про надання ЕSM банківської ліцензії (а по суті, про необмежену скупку облігацій проблемних країн на кошти ЄЦБ) протягом декількох місяців викликає бурхливі суперечки між південними країнами єврозони (думку яких розділяє Франція) і табором північних європейських країн на чолі з Німеччиною.

Читайте також: ЄЦБ може вдатися до "виняткових заходів" стимулювання економіки