ua en ru

Конституційна рада Казахстану визнала референдум щодо продовження повноважень Н.Назарбаєва незаконним

Конституційна рада (КС) Казахстану визнав незаконними прийняті парламентом поправки до конституції країни, що стосуються призначення референдуму щодо продовження повноважень чинного президента Нурсултана Назарбаєва до кінця 2020 р., передає РБК з посиланням на Reuters.
"Конституційна рада постановляє визнати закон" Про внесення змін і доповнень до конституції ", прийнятий парламентом 14 січня 2011 р., не відповідає Конституції Казахстану", - зазначили в раді.
За законодавством країни, на рішення Конституційного ради Казахстану в цілому або в його частини можуть бути внесені заперечення президента, які долаються двома третинами голосів від загального числа членів Конституційної ради. "Останнє слово про долю референдуму може сказати тільки глава держави", - заявив голова Конституційної ради Ігор Рогов. "Згідно з конституцією, президент має право внести протягом місяця заперечення на постанову Конституційного ради", - додав він.
Нагадаємо, 14 січня 2011 р. парламент Казахстану на спільному засіданні верхньої палати (сенату) і нижньої (мажилісу) схвалив поправки до конституції про можливість продовження повноважень президента країни Н.Назарбаєва до 2020 р. і закріплення за ним статусу Лідера нації (Елбаси).
Термін президентських повноважень Н. Назарбаєва може бути продовжений на республіканському референдумі.
"Парламент відповідно до п.1 ст.91 конституції прийняв закон Республіки Казахстан" Про внесення зміни і доповнення до Конституції Республіки Казахстан ", - говорилося в повідомленні парламенту. Поправки внесені до п.5 ст.42 та п.4 ст.46 конституції.
Раніше депутати обох палат казахстанського парламенту звернулися до глави держави з проханням залишитися при владі. "Ми, депутати парламенту, як і весь народ Казахстану, тільки з Вами і з Вашим ім'ям пов'язуємо успішне майбутнє нашої країни", - говорилося у зверненні. 7 січня 2011 р. Н.Назарбаєв підписав указ, що відхиляє цю пропозицію. Проте парламент наполіг і подолав його вето.
Відзначимо, що ідею продовжити повноваження Н.Назарбаєва на референдумі, під якою підписалися більше половини виборців, розкритикували на Заході, а також представники казахської опозиції, які назвали протидію Н.Назарбаєва "волі народу" показною.
Н. Назарбаєв перебуває на посаді президента вже більше 20 років, з квітня 1990 р. Нинішній термін його повноважень закінчується в 2012 р.