ua en ru

Конституційна комісія схвалила проект змін до КУ в частині судової реформи

Конституційна комісія схвалила проект змін до КУ в частині судової реформи Фото: Конституція України

Проект змін до КУ в частині судової реформи підтримали більшість членів Конституційної комісії

Конституційна комісія схвалила проект змін в Конституцію України в частині судової реформи. Відповідний документ був прийнятий сьогодні під час засідання комісії, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми прийняли базовий документ за матеріалами робочої групи з питань реформи судової системи",- заявив голова Верховної Ради Володимир Гройсман.

Проект змін до Конституції в частині судової реформи підтримали більшість членів комісії, 5 присутніх утрималися. Далі напрацьований проект направлять на розгляд Венеціанської комісії.

Проект змін до Конституції в частині судової реформи передбачає, зокрема, призначення суддів безстроково без п'ятирічного випробувального терміну, запровадження конкурсної процедури призначення суддів, обмеження суддівського імунітету, що буде поширюватися тільки на висловлювання та рішення суддів, вилучення з функцій Конституційного суду тлумачення законів і введення можливості звернення в Конституційний суд будь-якого громадянина України, а також впровадження механізмів оновлення суддівського корпусу.

Нагадаємо, в липні Венеціанська комісія в цілому позитивно оцінила попередній текст змін до Конституції України в частині правосуддя.