ua en ru

Венеціанська комісія схвалила зміни до КУ в частині правосуддя

Венеціанська комісія схвалила зміни до КУ в частині правосуддя Фото: Конституція України

Венеціанська комісія висловила готовність і надалі надавати допомогу українській владі

Венеціанська комісія в цілому позитивно оцінила попередній текст змін до Конституції України в частині правосуддя. Про це повідомляє прес-служба Президента України Петра Порошенка.

"Венеціанська комісія позитивно оцінила розроблений Робочої групою з питань правосуддя та суміжних правових інститутів попередній текст змін до Конституції України в частині правосуддя. Про це йдеться у Попередньому висновку Європейської комісії "За демократію через право", який був оприлюднений 24 липня", - йдеться у повідомленні.

"Запропоновані зміни є в цілому позитивними та заслуговують на підтримку. Положення законопроекту добре сформульовані. Їх прийняття буде важливим кроком вперед на шляху до створення справді незалежної судової системи в Україні", - зазначається у висновку.

Як повідомляється, Венеціанська комісія вітає, зокрема: усунення Верховної Ради з процесу призначення суддів, скасування випробувального терміну для суддів, скасування "порушення присяги" як підстави для звільнення суддів, запровадження конкурсних процедур при призначенні суддів на посади, формування Вищої ради правосуддя таким чином, щоби більшість складали судді, обрані суддями, проведення реформи прокуратури та забезпечення гарантій її незалежності, а також позбавлення прокуратури повноважень щодо здійснення загального нагляду.

Венеціанська комісія також підтримала включення до Конституції України норми, що передбачає можливість визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду, як це передбачено в Римському статуті.

Водночас, Венеціанська комісія, на вiдмiну вiд своїх попереднiх висновкiв, рекомендувала залишити серед суб'єктів призначення/обрання членів Вищої ради правосуддя також і Верховну Раду України. Комiсiя рекомендувала залишити за Президентом функцію призначення суддiв, зазначивши, що вона має церемоніальний характер, а в питаннях звiльнення суддiв - обмежитися рiшенням Вищої ради правосуддя. Також, позитивно було оцінено і запровадження нового інституту - конституційної скарги.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Порошенко вніс у Раду законопроект щодо сплати судового збору.