ua en ru

В Конституції потрібно зафіксувати норму про особливі статуси областей, - лідер "Одеса - за порто-франко"

В Одесі сьогодні, 21 травня, відбулося засідання Громадського комітету з конституційної реформи. В роботі комітету взяли участь депутати місцевих рад, а також громадські діячі та журналісти.

Модератор засідання - лідер громадського руху "Одеса - за порто-франко" Олексій Цвєтков в ході свого виступу зазначив: "Необхідно відкрито зізнатися в тому, що наша сьогоднішня Конституція не відображає тих реалій, які сьогодні склалися в Україні. Вважаю, що в новій Конституції має бути зафіксована норма про особливі статуси областей. Згідно з Мінськими угодами, особливий статус отримає Донбас. Впевнений, що й Одеса повинна отримати статус особливої економічної і адміністративної території порто-франко", - зазначив політик.

Цвєтков також запропонував включити в основний закон спеціальний розділ, що визначає критерії адміністративно-територіальної реформи з урахуванням соціально-економічних і культурних особливостей кожного регіону. Він зазначив, що на основі нової конституційної норми доцільно прийняти окремий закон, що враховує специфіку кожного регіону України, і, виходячи з цього, визначати його повноваження та пріоритети розвитку.

У роботі комітету взяв участь депутат міської ради Григорій Кваснюк, який висловив припущення, що з часом Україна прийде до формату федералізації або навіть кантонізації. "Швейцарський досвід показав як успішно будувати збалансовану державу і економіку", - зазначив Кваснюк.

Учасники засідання вирішили, що робота Одеського комітету з конституційної реформи буде продовжена на період розробки та реалізації конституційної реформи.