ua en ru

Константинополь зняв анафему з Філарета

Константинополь зняв анафему з Філарета Фото: патріарх Філарет (Віталій Носач, РБК-Україна)

Священний синод Константинопольського патріархату зняв анафему з предстоятеля УПЦ Київського патріархату Філарета

Священний Синод Константинопольського патріархату зняв анафему з предстоятеля Української православної церкви (УПЦ) Київського патріархату Філарета. Про це повідомив митрополит Гальський Еммануїл, передає РБК-Україна.

За його словами, Синод Константинопольського патріархату задовольнив прохання Філарета і визнав предстоятеля УПЦ Київського патріархату канонічним ієрархом Православної церкви.

Також в канонічному сані відновили главу Української автокефальної православної церкви (УАПЦ) Макарія.

Нагадаємо, сьогодні єпископ Української православної церкви Київського патріархату, архієпископ Чернігівський і Ніжинський, голова інформаційного управління Київської патріархії Євстратій Зоря повідомив про зняття анафеми з патріарха Філарета.

9-10 жовтня в Стамбулі відбувалося щомісячне засідання Синоду Константинопольського патріархату, на якому розглядали питання надання автокефалії української церкви. Також в інтерв'ю РБК-Україна предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет підтвердив, що на жовтневому синоді буде прийнято рішення про надання Томосу.

Митрополит Австрійський і екзарх Угорщини Арсеній (Кардамакіс) у розмові з католицьким агентством новин KNA повідомив, що питання надання Українській православній церкві автокефалії поки відкладено.