ua en ru

Костянтин Кондаков: “Світова криза - це друг, що ховається під маскою ворога”

Світова економіка переживає важкі часи: то Старий, то Новий Світ накриває чергова хвиля економічних проблем, нестабільний стан і в Азії. Провідні американські і японські концерни призупинили свою діяльність - і мільйони людей залишилися без роботи. По суті, єдина сфера, яка не тільки не постраждала в кризу, але навіть зміцніла - фінансові ринки. Про те, як заробити в період нестабільності, в інтерв'ю РБК-Україна розповів відомий фінансовий оглядач, успішний біржовий трейдер Костянтин Кондаков.

РБК-України: Костянтин, для початку, що таке глобальна рецесія у Вашому розумінні?

Костянтин Кондаков: Рецесія - це повний хаос в економіці, який одночасно настає у всіх сферах життєдіяльності. Це найстрашніша оцінка соціального неблагополуччя країни, регіону. Сьогодні всі найбільші світові економіки, які ще десять років тому демонстрували стабільний розвиток виробничої та фінансової сфер, знаходяться в занепаді.

РБК-Україна: І які, на Вашу думку, причини виникнення фінансового хаосу?

Костянтин Кондаков: На мій погляд, американські банки і фінансові власті США допустили страшну помилку: у гонитві за сумнівним прибутком видали занадто багато ризикованих кредитів. Таким чином, виникло перевиробництво боргів.

Фінансова криза був створений в результаті нарощування боргових зобов'язань протягом останніх двадцяти років. І на сьогодні стан справ такий, що свої майбутні доходи світ уже витратив, як би дивно це не звучало.

РБК-Україна: Чому саме фінансові ринки зміцніли під час повного хаосу у світовій економіці?

Костянтин Кондаков: Все просто. Фінансові ринки досить ліквідні, тому вони більш ніж затребувані серед охочих заробити.

Наприклад, міжнародний валютний ринок Форекс. Валюта - найліквідніший товар, адже завжди були, є і будуть ті, хто хоче продати або купити ту чи іншу грошову одиницю, навіть в розпал кризи. Тому торгівля на Форекс не зупиняється ні на хвилину і щоденні обороти досягають декількох трильйонів доларів.

РБК-Україна: Чи може проста людина вийти на світовий фінансовий ринок як бізнесмен?

Костянтин Кондаков: На перший погляд це може здатися неможливим, але насправді все досить просто і цілком реально. Фінансові ринки надають всім рівні умови для заробітку. І на сьогодні це одна з найбільш прибуткових і перспективних сфер діяльності.

Торгівлі на фінансовому ринку може навчитися кожен - і навіть світова хаос не стане перешкодою. Так що не варто боятися кризи, потрібно отримувати з нього прибуток. Світова криза - це друг, що ховається під маскою ворога!

РБК-Україна: Як Ви оцінюєте перспективи розвитку, наприклад, українського фондового ринку в поточних економічних умовах?

Костянтин Кондаков: Незважаючи на фінансовий дисбаланс світового масштабу, український фондовий ринок переживає період розквіту і стрімко набирає обертів. Погляди великих світових інвесторів все частіше звертаються у бік України. Вони вже оцінили перспективи нашого фондового ринку і поступово виводять на нього свій капітал.

Звичайно, економічна рецесія торкнулася країну, але, тим не менш, досить висока ліквідність фондового ринку прискорює темпи його розвитку.

РБК-Україна: Чи існує універсальний метод торгівлі, який можна ефективно використовувати і на фондовому, і на валютному ринку?

Костянтин Кондаков: Принцип торгівлі і на тому, і на іншому ринку однаковий. Щоб досягти успіху, потрібен повноцінний алгоритм прийняття рішень. Простіше кажучи - торгова стратегія, яка допоможе заробити.

Вона може бути заснована або на одному методі аналізу - фундаментальному або технічному, або на двох відразу. Наприклад, мені вдалося об'єднати ці методи і на їх основі синтезувати свою ефективну стратегію.

Однак не варто забувати, що завжди є імовірність виникнення непередбачених ситуацій на ринку. У такі моменти і перевіряються швидкість реакції трейдера, гнучкість розуму і вміння отримати вигоду з найважчих обставин.

РБК-Україна: Добре. А якщо у людини є і бажання заробляти на фінансовому ринку, і вільні гроші, але з якихось причин не виходить самостійно торгувати? Невже все - двері закриті?

Костянтин Кондаков: Ні, звичайно. Трейдер може як самостійно здійснювати операції, так і передати свій капітал в довірче управління професійному учаснику ринку, який торгуватиме замість нього на прийнятних і взаємовигідних умовах. Така співпраця гарантує власнику капіталу стабільно високий дохід і не вимагає багато часу. Більш того, довірче управління вважається найбільш рентабельним капіталовкладенням.

РБК-Україна: Як відомо, Ви - керуючий трейдер і працюєте з рахунками інвесторів.

Костянтин Кондаков: Абсолютно вірно, я активно співпрацюю з багатьма інвесторами як в СНД, так і за його межами. Сьогодні для мене не складає великих труднощів подвоїти або навіть потроїти обсяг роботи.

В цьому році я спробував себе в якості керуючого трейдера на фондовому ринку. Перші результати надихнули мене, тому хочу і далі працювати і розвиватися в цьому напрямку.

РБК-Україна: Ви закінчуєте роботу над другою своєю книгою. Який темі вона присвячена?

Костянтин Кондаков: Нова книга називається «Як бачити і передбачати ринок: фундаментальні індикатори Форекс». Так що тема книги зрозуміла з назви. Я рекомендую прочитати її тим, хто має намір впритул зайнятися торгівлею на фінансовому ринку і заробити тут не просто пару сотень доларів, а ціле багатство.

РБК-Україна: Чому Ви вибрали в якості теми книги саме фундаментальні індикатори?

Костянтин Кондаков: У 2008 р., коли криза перебував ще у фазі зародження, технічний аналіз не зміг передбачити наближення лиха, наслідки якої ми відчуваємо на собі досі. А фундаментальні індикатори абсолютно точно спрогнозували хаос.

Перші ознаки з'явилися ще в 2006 р. у вигляді зниження числа продажів будинків, що вже до початку 2007 р. переросло в кризу іпотечного кредитування. Тоді кожен охочий міг отримати кредит на будь-який товар - і багато скористалися такою послугою покупок в розстрочку.

Однак відсутність контролю над кількістю кредитів призвела до глобальної фінансової кризи. І деяким трейдерам вдалося на цьому заробити.

Зараз я вирішив з усіма поділитися своїми знаннями, щоб ще більше людей змогли отримати прибуток з подібної ситуації.

РБК-Україна: І коли, за Вашими прогнозами, світ вийде з кризи?

Костянтин Кондаков: Світова фінансова система змогла вже багато чого пережити. Протягом декількох років економіку ще буде лихоманити.

Однак період стабілізації, думаю, не за горами. А скільки часу знадобиться на повне одужання світової економіки і відновлення хоча б до докризових показників - це невідомо.

Спілкувалась Галина Несвідоміна