ua en ru

У Конгресі США погодили історичну податкову реформу

У Конгресі США погодили історичну податкову реформу Фото: будівля Конгресу США (educationusa.state.gov)

Податок на прибуток підприємств має скоротитися з 35% до 21%

Конгресмени США у нижній та верхній палаті парламенту домовилися щодо узгодженого законопроекту, який має провести наймасштабнішу податкову реформу в Сполучених Штатах Америки за останні 30 років. Про це повідомляє DW.

Зазначено, що при цьому податок на прибуток підприємств має скоротитися з 35% до 21%. У разі успіху документа він стане чи не першою значною перемогою президента Дональда Трампа в Конгресі.

Прогнозується, що державний борг США зросте на 1,5 трильйона доларів за наступні 10 років, або ж на трильйон за умови економічного зростання.

Як повідомляється, змінюються і податкові рамки для громадян. Наприклад, якщо зараз подружжя разом подає податкову декларацію зі спільним доходом до 17,9 тисяч доларів, ставка податку становить 10%. Вона зростає разом із прибутками - так, із доходів у 398-450 тисяч доларів треба сплатити вже 35%.

Згідно з проектом республіканців, ці рамки розширюються, а ставки зменшаться. Ставка у 35% діятиме аж до доходу в 600 тисяч доларів на рік, найвища ставка - 37% проти чинної зараз 39,6%.

Очікується, що обидві палати Конгресу мають голосувати за документ наступного тижня. У республіканців є більшість як у Палаті представників, так і в Сенаті. Попередньо кожна палата підготувала свій проект, який пізніше злили в один. Крім того, законопроект скасовує запроваджений реформою охорони здоров'я президента Барака Обами, так званої Obamacare, штраф за брак медичного страхування.

Нагадаємо, раніше міністри фінансів п'яти країн Євросоюзу виступили з критикою американської податкової реформи.