ua en ru

Конгрес США заборонив Пентагону співпрацю з "Рособоронекспортом"

Конгрес США заборонив Пентагону співпрацю з "Рособоронекспортом" Фото: Пентагону заборонили співпрацювати з "Рособоронекспортом"

Рішення може бути скасоване лише в разі припинення поставок зброї до Сирії і звільнення Криму

У США Палата представників Конгресу заборонила Пентагону використовувати кошти зі свого бюджету для укладення угод з російською компанією "Рособоронекспорт". Про це свідчить ухвалений в середу, 8 березня, законопроект про військові асигнування на 2017 фінансовий рік.

Документ підтримав 371 конгресмен, 48 висловилися проти.

Згідно з новим законом, міністру оборони або будь-якій іншій посадовій особі Пентагону забороняється "укладати контракти, меморандуми про розуміння або корпоративні угоди, а також давати гранти, надавати кредити або кредитні гарантії "Рособоронекспорту" і його дочірнім структурам.

При цьому глава Міноборони може спробувати скасувати цю норму, якщо після консультацій з держсекретарем і директором національної розвідки вирішить, що співпраця з компанією вкрай важлиа для безпеки США.

Проте для цього йому потрібно буде спочатку переконати комітети обох палат Конгресу у справах збройних сил у тому, що "Рособоронекспорт" припинив постачання летальної військової техніки уряду Сирії, російські збройні сили залишили Крим, а агенти РФ в Україні припинили вчиняти зусилля з дестабілізації ситуації на сході країни.

Нагадаємо, в жовтні 2016 року Україна розширила санкції проти РФ на низку оборонних підприємств Російської Федерації, у тому числі і на "Рособоронекспорт".