ua en ru

Конгрес США виступив за створення трибуналу по військовим злочином Асада, Ірану і РФ в Сирії

Конгрес США виступив за створення трибуналу по військовим злочином Асада, Ірану і РФ в Сирії Фото: Конгрес США прийняв дві резолюції

Комітет Палати представників з іноземних справ США прийняв дві резолюції по Сирії

Комітет Палати представників з іноземних справ США вчора, 2 березня, одноголосно прийняв дві резолюції, що вимагають від адміністрації президента Барака Обами зробити більш рішучі дії у боротьбі з "Ісламським державою" і допомогти народу Сирії, передає "Голос Америки".

Перша резолюція містить звинувачення на адресу президента Сирії Башара Асада та його союзників, зокрема Росії та Ірану, в скоєнні військових злочинів проти мирного населення Сирії. У документі підкреслюється: "Абсолютна більшість мирних жителів, які стали жертвами сирійського конфлікту, були вбито урядом Сирії та його союзниками, а саме - Російською Федерацією, Ісламською Республікою Іран та посібниками Ірану, з числа терористичних організацій - таких, як Хезболла".

Ця резолюція про військових злочинах закликає Обаму доручити представнику США в ООН виступити в підтримку створення міжнародного трибуналу з військових злочинів, який буде судити тих, хто скоїв військові злочини і злочини проти людства в Сирії. У документі наголошується, що уряд Сирії "широко використовує тортури і згвалтування, використовує голод як засіб ведення війни і здійснює масові вбивства мирних жителів, в тому числі використовуючи хімічну зброю, касетні і бочкові бомби".

У резолюції наголошується, що Росія не тільки допомагає Асаду, але "сама порушує міжнародне право, навмисно піддаючи бомбардуванням цивільні об'єкти, такі як пекарні, лікарні, ринки і школи".

Крім того, комітет прийняв ще одну резолюцію, в якій Конгрес заявляє, що звірства, чинені "Ісламською державою" проти християн, єзидів і інших етнічних і релігійних меншин, є військовими злочинами, злочинами проти людства та геноциду.

Конгрес доручив держсекретареві Джону Керрі до 17 березня прийняти рішення щодо визнання дій ИГИЛ проти релігійних меншин геноцидом.

Нагадаємо, в Amnesty International заявили, що урядові війська Сирії і підтримують їх російські повітряно-космічні сили систематично наносять авіаудари по лікарнях і об'єктів цивільної інфраструктури з метою забезпечити наступ урядових військ в Сирії.