ua en ru

Конфлікт у Сирії живить терористичну активність у сусідньому Іраку, - ООН

Конфлікт у Сирії сприяє розвитку напруженості і тероризму в сусідньому Іраку, заявив спеціальний представник генерального секретаря ООН по Іраку Микола Младенов на нараді в Раді Безпеки ООН.

Як передає Associated Press, він зазначив, що рішення сирійського кризи і вироблення стратегії по подоланню всіх існуючих в регіоні форм релігійного екстремізму "життєво необхідні, щоб забезпечити стабільність в Іраку".

"Сьогодні більш ніж коли-небудь проблеми Іраку не можуть розглядатися поза контекстом більш великих конфліктів у регіоні", - заявив Младенов.

Він розповів, що всі політичні, громадянські та релігійні лідери, з якими він зустрічався в Іраку, висловлюють побоювання щодо ескалації насильства в країні у зв'язку з безперервним конфліктом в Сирії, який поряд з іншими зовнішніми впливами підживлює терористичну активність в Іраку. На даний момент в Іраку зареєстровані 202 тис. сирійських біженців.

Посол Іраку в ООН Мохаммед аль-Хакім вважає, що присутність у Сирії майже 35 тис. озброєних іноземців, які б'ються в лавах різних учасників конфлікту, трансформує громадянську війну в конфлікт фанатиків, і це робить вплив на весь регіон.

На його думку, джихадисти і екстремістські групи, пов'язані з "Аль-Каїдою", які беруть участь у війні в Сирії, проникають через кордон та в Ірак.

Мохаммед аль-Хакім зажадав від ООН розглядати ці терористичні акти, які вже призвели до загибелі тисяч невинних іракців як "злочини проти людяності", і вжити заходів, щоб винні були покарані. За оцінками ООН, з липня по жовтень ц.р. майже 9 тис. мирних жителів і співробітників служб безпеки Іраку загинули в результаті терактів, ще більше було поранено.

Раніше генеральний секретар ООН Пан Гі Мун вже засудив самим рішучим чином недавній сплеск терористичних атак в Іраку і особливо відзначив, "що ніякі теракти не зможуть змусити Ірак відступити з шляху до миру, демократії та реконструкції". Він особливо відзначив, що цю ідею підтримує як населення, і уряд Іраку, так і міжнародне співтовариство.