ua en ru

Конфлікт в Одесі 2 травня спровокували проросійські мітингувальники, - висновок ТСК

Конфлікт в Одесі 2 травня 2014 р., який призвів до чисельних людських жертв, спровокували проросійсько налаштовані мітингувальники.

Конфлікт в Одесі 2 травня 2014 р., який призвів до чисельних людських жертв, спровокували проросійсько налаштовані мітингувальники. Про це йдеться у проекті постанови № 5041 "Про звіт тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів загибелі громадян у містах Одесі, Маріуполі, а також в інших містах Донецької та Луганської областей України", текст якої розміщений на сайті парламенту.

Члени ТСК щохвилинно відтворили та розписали події, що мали місце 2 травня в Одесі.

"Представники "Антимайдану" збираються на Олександрівському проспекті, а представники так званої "самооборони Майдану" збирались невеликими групами на Соборній площі. Представники "самооборони" озброїлися щитами та палками на вул. Дворянській (поблизу Соборної площі), організовано вишикувались в шеренгу та начебто чекали подальших відповідних вказівок від організаторів заходу. В подальшому, за інформацією слідчих органів, конфлікт було спровоковано проросійсько налаштованими особами, які перебували серед учасників мітингу за єднання із Росією та підтримку федералізації України. Частина цих осіб почала жбурляти каміння та пляшки з легкозаймистою сумішшю в натовп футбольних ультрас та прибічників євороінтеграційного курсу держави. Коли почав розгортатися конфлікт, з натовпу проросійсько налаштованих осіб відбулися постріли, що спровокувало відповідні дії учасників мітингу з протилежними гаслами", - йдеться у висновку ТСК.

Як зазначається, на ділянку Олександрівського проспекту, між вулицями Буніна і Жуковського, полковим отаманом Одеського козацького полку Південного оперативного козацького округу Астаховим І.І. на автомобілі Chrysler доставлено вогнепальну зброю та набої для передачі активним учасникам сутичок.

"У вказаної особи бійці "Соколу" вилучили 6 пістолетів іноземного виробництва та помпову рушницю, набої, бронежилети, ножі, каски тощо, які він не встиг передати за адресою тому, що бійці "Сокола" затримали його", - йдеться у повідомленні.
Члени ТСК підкреслюють, що під час вказаних подій, працівники міліції не вжили належних заходів реагування для затримання осіб, які приймали участь у сутичках з використанням заборонених засобів, озброєних вогнепальною зброєю, а в більшості випадків взагалі не втручалися у події, що відбувалися на центральних вулицях міста.
"На запитання, чому у деяких працівників міліції щитки на руках були перемотані червоним скотчем, аналогічним тому, що використовують для ідентифікації активісти "Одесской дружины", працівники міліції повідомили, що коли вони стоять у сцепці, то для захисту рук одягають щитки. Вказані щитки часто сповзають, що призводить до травмування рук, тому для фіксування, щитки обмотували скотчем, того кольору, який був у наявності", - йдеться у проекті висновку.
Під час подальших зіткнень та протистоянь , як повідомляють в ТСК, представники "Антимайдану" зайняли приміщення ТЦ "Афіна" та забарикадували усі входи і виходи.
"За наявної інформації, у приміщенні знаходилося багато пляшок з "коктейлями Молотова", зброї та предметів для спричинення тілесних ушкоджень. На даху торгового центру було видно пересування людей в масках і одягнених в камуфляжну форму, у касках. У деяких на касках та рукавах було видно полоси червоного скотчу", - зазначають в ТСК.

Орієнтовно о 17:30-17:50 при залученні бійців "Соколу", було розпочато штурм адміністративної будівлі ТЦ "Афіна". За результатами тривалих переговорів, попередньо розібравши частково барикади в середині приміщення, поступово виведено та затримано 48 осіб. Затриманих осіб невеликими групами, через створений коридор виводили з будівлі та завантажували до "автозаків".

"Після подій, що відбувалися в ТЦ "Афіна" деякі лідери "Євромайдану" на вул. Преображенській організовують та закликають активістів "Євромайдану" рухатися в бік Куликового поля", - йдеться у звіті.

На Куликовому полі представники "Євромайдану" почали палити намети та вчиняти протиправні дії проти активістів "Антимайдану", які заблокувалися у Будинку профспілок".

"Попередньо є підстави вважати, що причиною виникнення пожежі в Будинку профспілок стало занесення зовнішнього джерела вогню, з епіцентром в правому крилі першого поверху будівлі", - зазначають в ТСК.

Вказується, що інформація про пожежу у Будинку профспілок надійшла до оперативно-координаційного центру Головного управління ДержНС України в Одеській області о 19:45 2 травня.

"Агресивно налаштовані мітингувальники "самооборони" погрожували та постійно перешкоджали особовому складу виконувати завдання за призначенням.... Приступити до проведення рятувальних робіт та гасіння пожежі вдалося тільки після переговорів з мітингувальниками, які провели Губай В.В та Великий Р.М., тим самим забезпечивши коридор для безпечного виконання завдань особовим складом підрозділів", - йдеться в звіті.

Як зазначається, гасіння пожежі ускладнювалося постійним втручанням сторонніх осіб у дії пожежно-рятувальних підрозділів та неодноразовим вкиданням в будівлю пляшок із запалювальною сумішшю, що створювало нові осередки пожежі. Крім того, як повідомляється, люди боялися спускатися по пожежним драбинам та виходити з будівлі через значну кількість агресивно налаштованих мітингувальників.

Відповідно до стенограми ведення телефонних розмов, Губай В.В. о 20:50 оголосив про ліквідацію пожежі. Під час гасіння пожежі у Будинку профспілок в Одесі, пожежники врятували 120 осіб та евакуювали 210 осіб.

"За результатами пожежі у Будинку профспілок на Куликовому полі до моргу Одеського обласного бюро судово-медичної експертизи доставлено 48 трупів, з них: 7 жінок та 41 чоловік", - йдеться в звіті ТСК.

Виконано 48 судово-медичних експертиз по тілам загиблих на Куликовому полі і встановлені наступні причини загибелі: 9 - отруєння окисом вуглецю (чадний газ); 13 - продуктами горіння; 12- внаслідок опіків дихальних шляхів та опіків тіла (з них у 3 осіб, в комплексі є отруєння продуктами горіння); 8 - отримали смертельні поранення внаслідок падіння з висоти; 6 - потерпілих отримали смертельні вогнепальні поранення (з них: 4 дробові поранення (шрот), 1 - пнемо-стрільне 4,5 мм., (пневмопістолет, гвинтівка), 1 поранення - кулею 5,45 мм); 1 - особу загиблого (за результатами ДНК) в Будинку профспілок до цього часу не встановлено. Загалом призначено 85 судово-медичних експертиз, та 160 інших - біологічних, криміналістичних, хімічних, пожежно-технічних експертиз.

"Разом з тим, відсутність сучасного обладнання у місцевих експертів, не дає можливості отримати об'єктивні показники причин загибелі людей. Наявність отруйних речовин у загиблих у Будинку профспілок м. Одеси можливо встановити лише за допомогою міжнародних експертів", - йдеться у висновку тимчасової слідчої комісії.

В ТСК зазначають, що слідчі органи неохоче співпрацювали з ТСК. Так, голова ТСК направив звернення до наступних органів: Ради Національної безпеки і оборони України, Генеральної прокуратури України, Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства охорони здоров'я України, Міністерства оборони України, Національної гвардії України, Державної служби з надзвичайних ситуацій України, Держприкордонслужби України, Укрзалізниці, Одеської обласної державної адміністрації, Одеської міської ради, Федерації профспілок Одеської області, які, згідно законодавству, мали відповісти на запити протягом 10 днів.

"У терміни визначенні чинним законодавством більшість зазначених органів відповідей Комісії не надали", - йдеться у звіті.

Також, як повідомляється, на засідання ТСК неодноразово запрошувалися секретар РНБО Андрій Парубій, заступник міністра внутрішніх справ-керівник апарату Сергій Чеботарь, які приїздили на передодні травневих свят до Одеси, а також голову СБУ Валентин Наливайченка, міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков та радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко.

"Зазначені особи не з'являлися на засідання Комісії з причин, які вони не повідомляли", - йдеться у доповіді.

Таким чином, члени комісії пропонують припинити повноваження ТСК та публікувати звіт у газеті "Голос України".